Ecologistii ataca balenierele japoneze

0
408

Membrii unei organizatii ecologiste au aruncat acid butiric catre balenierele nipone.

Militantii organizatiei ecologiste Sea Shepherd au aruncat cu sticle ce contineau acid butiric pe o baleniera japoneza, aflata in apele antarctice. Trei membri ai echipajului nipon au fost raniti, avand nevoie de interventia medicilor, au anuntat ieri reprezentantii guvernului din Japonia, citati de AFP.

Produsele chimice folosite vor lasa, pentru mai multe zile, un miros pestilential pe vapor, iar puntea a devenit alunecoasa, facand imposibila desfasurarea, in continuare, a activitatilor de pescuit oceanic.

Membrii Sea Shepherd au reusit sa-si apropie nava de baleniera Nisshin Marun, dupa care au lansat, timp de o ora, o suta de plicuri si sticle continand acid butiric, atat in stare lichida, cat si sub forma de pudra. Patru membri ai echipajului japonez s-au plans de arsuri la ochi, iar alti trei au suportat tratamente medicale, dupa cum au declarat reprezentantii Agentiei japoneze de pescuit.

Guvernul japonez a precizat ca va transmite proteste vehemente atat Australiei, unde nava ecologista Steve Irwin a facut ultima escala, precum si Olandei, unde aceasta nava este inregistrata. „A provoca pagube nejustificate unui vapor japonez si a atenta la securitatea echipajului care opereaza legal in apele internationale sunt acte inacceptabile”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Nobutaka Machimura.

Razboi chimic, non-violent

Pe de alta parte, Watson a dezmintit ca, in urma incidentului, ar fi fost ranit cineva. „Noi am filmat si am fotografiat toata scena. Niciun proiectil nu a cazut langa echipaj. Ceea ce s-a intamplat poate fi numit un razboi chimic non-violent. Noi nu folosim decat materii organice non-toxice pentru a hartui si a stopa operatiunile ilegale de vanatoare a balenelor”, a declarat, printr-un comunicat, Paul Watson, responsabilul organizatiei.

Japonia continua vanatoarea de balene

Militantii Sea Shepherd au mai lansat si la inceputul anului sticle cu substante chimice impotriva unei baleniere. Atunci, doi activisti, un australian si un englez, au reusit chiar sa se urce la bordul navei japoneze. Incidentul a provocat tensiuni intre Japonia si Australia, aceasta din urma fiind un opozant feroce al vanatorii de balene.

O noua autorizatie pentru vanatoare

Atacul a coincis cu des-chiderea unui seminar, la Tokyo, in prezenta re-prezentantilor a 11 tari cu economii emergente, care s-au alaturat sau in-tentioneaza sa se alature Comisiei Baleniere Internationale.
Japonia spera sa obtina maximum de sustinere in sanul Comisiei pentru ca vanatoarea de balene sa fie, din nou, autorizata.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.