In anul 1974, O.N.U. a proclamat Anul International al Populatiei si a invitat, pentru prima data in istorie, toate statele lumii la Conferinta Mondiala a Populatiei ale carei lucrari s-au desfasurat in luna august in capitala Romaniei.
In acel an, numarul populatiei mondiale ajunsese la 4 miliarde locuitori, iar 13 ani mai tarziu (1987) in ziua de 11 iulie populatia lumii a atins cifra de 5 miliarde de locuitori. „Orologiul demografic” arata la inceputul mileniului trei o populatie de 6 miliarde de locuitori.
Cresterea populatiei mondiale constituie o problema globala careia i se cauta explicatii stiintifice si i se propun strategii integrate la fel ca si celorlalte probleme care au dobandit un statut global.
In acest context, incepand cu anii `90, Romania, ca si majoritatea tarilor europene, cunoaste o schimbare a evolutiei demografice, cresterea fiind inlocuita din pacate, de un declin demografic.
Scopul marcarii Zilei Mondiale a Populatiei este tocmai focusarea atentiei asupra urgentei si importantei problemelor legate de populatie. Este o data simbolica si de reflectie asupra situatiei generale de pe glob. Vom aduce in discutie in randurile ce urmeaza doar cateva dintre astfel de probleme in ceea ce priveste populatia lumii.
Din perspectiva cercetarii si dezvoltarii calitatii alimentelor consumate de populatie, nu putine sunt proiectele specifice, urmarite indeaproape si fondate de Comisia Europeana; se remarca, in acest sens, alaturi de altele, proiectul NOCHEMFOOD ( http://www.nochemfood.org/ ). Exista apoi diferite tehnologii care se bucura de unanima apreciere in domeniul industriei alimentare, protectiei mediului, agriculturii ecologice sau zootehniei, cum ar fi tehnologia elvetiana „GEOLIFE”. Destule sunt informatiile care releva acest lucru (materiale originale putand fi consultate la adresa http://www.bioma.com/ sau versiunea din limba romana – www.bioma.ro ).
Spre exemplu, tehnologia GEOLIFE amintita a acordat un loc aparte cercetarii si producerii unor tratamente ecologice pentru industria agro-alimentara, precum: PROTOS – tratament ecologic pentru vinificatie, Pixi® – conservant ecologic pentru produselor de mezelarie: salamuri, carnati, mortadella, pastrame etc., MILSYNTH – tratament ecologic pentru realizarea produselor lactate, a branzeturilor. Avantajul cel mai important al acestor produse este acela al utilizarii lor cu scopul de a inlocui moleculele periculoase pentru sanatate, cancerigene utilizate in conservarea actuala a alimentelor. In acest sens, MILSYNTH substituie cu succes sorbatul de potasiu (E-202) si anhidrida sulfuroasa (SO2), avand capacitatea de a mari viata zerului de la 10 ore la 3-4 zile. Se stie ca zerul din lapte utilizat in industria cosmetica si farmaceutica, industria agroalimentara, precum si in furajarea zootehnica, se altereaza foarte repede, devenind chiar toxic.
De asemenea, scopul principal al produsului PIXI este tocmai inlocuirea moleculelor periculoase (nitriti, nitrati) din prepararea produselor de mezelarie - salamuri, carnati, mortadella, pastrame etc. – sau a alimentelor ce se conserva. Acelasi rol important il are si produsul PROTOS, care substituie moleculele periculoase pentru sanatatea omului intrebuintate in prezent pe scara larga in vinificatie. Se stie faptul ca metabisulfitul (bioxidul) se utilizeaza de mai multe ori pe parcursul tratarii vinului, sulful putand atinge pana la 150-180 mg/litru. Depasirea acestei proportii este foarte periculoasa pentru sanatatea consumatorilor. Totodata, cu acest produs se pot trata cu succes si vinurile cu un anume grad de otetire, cu o aciditate volatila. De asemenea, vinul alterat (urat mirositor) poate fi recuperat in mod imbucurator prin tratament cu produsul PROTOS. Sigur, calitatea alimentatiei zilnice reprezinta unul dintre importantele principii de respectat alaturi de toate celelalte care concura la trairea unei vieti frumoase si sanatoase pentru fiecare dintre noi.