In luna mai a acestui an, in comuna Telesti s-a inaugurat reteaua de apa potabila, o lucrare demarata inca de prin anul 2004. La cismele a curs apa doar cateva zile pentru ca, in urma unor analize, s-a dovedit ca nu era potabila, puturile fiind forate deasupra unor pungi de gaze naturale.
Acum, atat oamenii din satele Buduhala si Telesti cat si administratia, asteapta sa se amenajeze o instalatie de degazeificare, pentru a putea pune in functiune reteaua de apa. Promisiunea este facuta de catre Ministerul Industriilor si proiectul este inca in lucru insa, pana la punerea lui in aplicare, cismelele din Telesti raman doar de ornament.
Proiectul de alimentare cu apa de la Telesti a demarat in anul 2004 si a fost pus in executie din fonduri guvernamentale. Lucrarea, in totalitate, a costat cam 50 de miliarde de lei vechi insa, din primele zile de la inaugurare s-a dovedit a fi un esec total. Apa nu este potabila, puturile fiind forate deasupra unor pungi de gaz. Inca de la receptie, doi experti de la Bucuresti au remarcat ca ceva nu este in regula si au luat probe pentru analiza. In luna mai a acestui an s-a primit si vestea ca apa nu poate fi consumata, drept pentru care s-a oprit furnizarea.
Nici edilul de la Telesti, Constantin Draghici, nu poate face prea multe, mai ales ca implementarea acestui proiect nu a depins prea mult de el. Draghici afirma ca de vina sunt si cei care au facut studiul de fezabilitate dar si cei care au forat puturile. „Cred ca puteau sa isi dea seama ca este o punga de gaz acolo. Nu stiu nici cine a facut proiectul si cum de s-a ajuns aici, mai ales ca lucrarea a depins in foarte mica masura de noi. La inaugurare au venit doi experti de pe la Bucuresti si au spus ca este un zgomot de scurgere de gaze pe la puturi. S-a dovedit ca nu era doar o suspiciune, drept pentru care am oprit instalatia. Asta a fost toata perioada cat a functionat instalatia de apa” a afirmat Draghici.
Asta se intampla aproape de inceputul anului si de atunci, oamenii tot asteapta sa primeasca vreo veste, fie ea buna sau rea. Singura certitudine este ca „se afla in lucru un proiect pentru amenajarea unei instalatii de degazeifiere”.
Localnicii au devenit suspiciosi
Pe de alta parte, fiind in „stand by” mai bine de o jumatate de an, reteaua de apa nici nu mai este intr-o stare prea buna. Cismelele au inceput deja sa rugineasca, fiind doar pe post de obiecte de ornament pe marginea soselei, iar statia de pompare a ramas fara transformator. „Gurile rele” spun ca acesta ar fi fost vandut insa acest lucru nu poate fi luat ca o certitudine.
Unii, mai indrazneti, afirma ca ar fi vorba de o „manevra” facuta de mai marii de pe la judet pentru a stoarce niste bani. „E culmea, domne, sa faci o instalatie ca asta si sa nu iti dai seama ca nu e apa potabila. Pai, cand s-au apucat de lucrari, nu au facut si ei masuratori, teste? Au bagat 50 de miliarde in conducte, statii de pompare, cismele si toate cele iar noi caram apa tot din fantana. Ne uitam la cismelele de pe marginea drumului ca si cand ar fi acolo pe post de ornamente, sa vada cineva care trece pe aici ca avem apa. Nu stiu ce si cum s-a facut dar nu este exclus sa fie o lucrare facuta de primarie si de cei de la judet doar asa pentru a spala niste bani, ca doar nu ar fi singura. Acuma, Dumnezeu cu mila! Speram sa faca ceva” spunea Constantin Baiasu, un localnic din Telesti.
Despre cand se va finaliza proiectul la instalatia de degazeifiere si cand se vor da banii pentru a incepe lucrarile, nu se pot spune prea multe, mai ales ca acesta se afla „in lucru” de mai bine de un an si pare a nu se mai finaliza, spre nemultumirea celor 900 de familii care iau apa tot din fantani.
Sursa: Gorj Domino