Masina care face din pamant asfalt

0
325

Comuna Prundeni din judetul Valcea devine tot mai cunoscuta datorita ideilor inovatoare ale primarului Horia Horascu.

Mai intai a gasit metoda originala de a imbunatati productia de lapte dotand astfel grajdurile vacilor cu difuzoare la care se asculta doar muzica compusa de Beethoven. Apoi a montat dusuri cu hidromasaj pentru elevii unei scoli din localitate. Acum, edilul spune ca a gasit solutia de rezolvare definitiva a problemei drumurilor proaste din comuna.

Plecat in Germania, la Stuttgart, primarul Horascu a aflat despre o metoda inedita de refacere a drumurilor, cu pamant impregnat cu o solutie speciala.

5 kilometri asfaltati pe zi

„Am vazut in premiera utilajele care pot inlocui metoda clasica de asfaltare cu una mult mai ieftina. Practic, sunt niste utilaje care nu mai folosesc metoda indepartarii primului strat de pamant si a inlocuirii sale cu asfalt. Avantaje sunt foarte multe. In primul rand, ramane materialul initial, nu se mai face decopertare, ca la lucrarile clasice, se pune griblura peste, apoi se impregneaza cu solutia respectiva si se niveleaza”, spune primarul de la Prundeni, Horia Horascu.

Acesta este convins ca metoda germana ar duce la reducerea cu aproximativ 60a a costurilor lucrarii, si ca utilajul-minune ar putea sa faca 5 kilometri de drum pe zi.

Demonstratie la Zavideni

Primarul din Prundeni afirma ca societatea germana care foloseste metoda s-a angajat sa se ocupe atat de obtinerea proiectelor de amenajare a drumurilor, cat si de finantarea acestora.

„Ne-au spus ca se vor ocupa ei si de finantare, si de obtinerea proiectelor, si de a ne asigura utilajele necesare, iar primariile ca trebuie sa fim 16; vor trebui doar sa plateasca lucrarile. Voi face un trening aici, la Zavideni, cu mai multi primari din Valcea, unde se va face si o demonstratie la fata locului, asa cum ni s-a facut noua, in Germania. Merge si pe pamant cu huma, am incercat noi, acolo”, mai spune primarul din Prundeni.

IDEI

Proiecte „made in” Prundeni

Primarul Horia Horascu este cunoscut pe plan local pentru proiectele si realizarile sale. Ultima isprava in acest sens este aprobarea unui proiect Phare 2005 care priveste infiintarea unui serviciu comunitar de evidenta informatizata a persoanei la Prundeni, care va deservi si comunele invecinate. „Vom avea un soft securizat si le vom face oamenilor, aici, pasapoarte simple si chiar buletine. Vor putea obtine si carnete de conducere aici, pe plan local”, se lauda edilul valcean.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.