REGULI – Cum putem sti daca un produs este eco sau nu
Cand vreti sa cumparati un produs ecologic uitati-va neaparat dupa numele si sigla organismului de certificare. Si dupa sigla „ae”.
In scopul informarii corecte a consumatorului, eticheta produselor ecologice trebuie sa contina, in plus fata de mentiunile obligatorii de pe eticheta oricarui aliment conventional, referirea la modul de productie ecologic, ca de pilda „produs obtinut din agricultura ecologica”, precum si numele si codul organismului de inspectie si certificare, care a efectuat controlul unitatii si a eliberat certificatul de produs ecologic. Codul organismelor acreditate de Ministerul Agriculturii este RO-ECO, urmat de un grup de cifre: de la 001 pana la 015. De asemenea, eticheta unui produs ecologic va cuprinde sigla nationala a agriculturii ecologice ,,ae”, ce reprezinta o garantie a faptului ca produsul este ecologic.
DE IMPORT. Produsele ecologice de import pot fi deosebite de alimentele conventionale in primul rand prin siglele de pe ambalaj. Acestea pot fi: Bio, 100%Bio, Oko, organic, 100% organic, organic food. Si pe ambalajele acestora trebuie sa se regaseasca datele de identificare ale organismului de controlul care a acordat certificarea bio. Pe multe din produsele de import apare logo-ul comunitar al agriculturii bio: o stampila rotunda, cu zimti pe margine, cu reprezentarea grafica a unui spic de grau inconjurat de 12 stelute. Dar si cel national „ae”.
SPECIFICATII. Produsele inscriptionate cu „100% ecologic” trebuie sa contina doar ingrediente ecologice.
Alimentele etichetate simplu „ecologic” trebuie sa contina cel putin 95% ingrediente ecologice, in timp ce pe eticheta alimentelor care au cel putin 70% continut ecologic se poate mentiona doar ca sunt obtinute din ingrediente ecologice. Atentie! Mentiunile „produs provenit din agricultura unde nu se folosesc chimicale” sau „100% natural” sau „produs taranesc” nu desemneaza un produs ecologic.
Sursa: Jurnalul National