Au ajuns sa-si darame casele!

Familiile evacuate din cauza haldei de steril care inghite comuna Mateesti nu stiu daca vor primi despagubiri pentru casele distruse

Oamenii si-au carat din locuinte toate bunurile si proviziile

Sa-ti incarci toata viata intr-un camion si sa pleci unde vezi cu ochii. Asta e drama pe care o traiesc cele sapte familii evacuate din cauza haldei de steril care s-a napustit peste catunul Vladutesti. Autoritatile inca mai cauta tapi ispasitori, responsabilitatea tragediei fiind pasata dintr-o parte in alta. Doar victimele rabda, fara sa-si strige durerea. Deocamdata!

Valuri de noroi se apropiau si ieri, unul dupa altul, incet, dar sigur, de putinele case care au mai ramas in picioare in catunul Vladutesti din comuna Mateesti. Glodul a luat cu el tot ce i-a stat in cale.

Numai in noaptea de luni spre marti pamantul amestecat cu zapada a inaintat 30 de metri, dupa ce in ultimele trei zile se miscase aproape un kilometru. Zona instabila a fost delimitata pe o suprafata de 17 hectare, cu o lungime de 700 de metri si o latime de 240 de metri.

„Cineva trebuie sa plateasca”

Casa familiei Manole a fost terminata in 2007, dupa noua ani de munca. Barbatul e miner, iar sotia a avut grija de copilul lor. „Si acum ce facem? Ne ducem in straini”, priveau in gol cei doi soti, tineri. Peste drum, alte tanguiri, la familia Garla. Copiii stabiliti in Bucuresti au venit sa-si ajute parintii. „Cineva trebuie sa plateasca. Nu e o catastrofa naturala aici”, abia reusea Elena Muraru sa-si tina firea.

In apropiere, alta familie se pregatea sa-si evacueze caminul, desi nu primise de la autoritatile locale notificare sa plece. „Am facut imprumut in banca 400 milioane de lei, anul trecut, sa fac imbunatatiri in casa. Platesc de ma rup, noua milioane de lei pe luna. Ne ducem la neamuri”, zice Adrian Golescu. Toti cei care plecau aveau acelasi raspuns al bejeniei, se duceau la neamuri, fie in comuna Mateesti, fie in cea vecina, Barbatesti.

Povestea unui dezastru

Localnicii si-au demolat casele, ajutati de cei de la Inspectoratul pentru situatii de urgenta
Totul a inceput cu Decretul 10 din 1985, prin care s-a decis ca sterilul rezultat de la Exploatarea Miniera Berbesti sa fie adus in apropierea catunului Vladutesti. Mai mult de 100 de case au fost atunci evacuate, pentru a face loc noului munte, pus pe terenul arabil al fostului CAP Mateesti, pe o suprafata de 50 de hectare.

Interesant este ca, in 1997, taranii din localitatea aceasta au obtinut, printr-o decizie judecatoreasca, stoparea depozitarii sterilului in acest loc. Mai mult decat atat, directorul Exploatarii Miniere Bratesti, Gheorghe Chelcea, pe care l-am intalnit in zona calamitata, ne-a spus ca s-a aplicat un plan de stabilizare a solului, dupa un proiect al Institutului de Proiectari Miniere, prin nivelari ale terenului, impadurire si „imbracare” in lucerna.

„Noi am predat terenul primariei din Mateesti in 2002”, arata directorul. Potrivit acestuia, noul platou trebuia ferit de orice lucrari agricole timp de zece ani, numai ca taranii din zona au procedat cu totul altfel, arand terenul si plantand porumb, ceea ce a facut ca pamantul sa-si piarda „cumintenia”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *