Dragoste ecologica, de Sfantul Valentin

Darurile oferite de Ziua Indragostitilor pot fi inlocuite cu produse bio, in semn de iubire fata de mediul inconjurator.

Trandafirii, ciocolata, bijuteriile sau lenjeria fina sunt, fara indoiala, darurile pe care toti indragostitii si le fac de Ziua Sfantului Valentin. Insa fabricarea tuturor acestor lucruri, pe care, ce-i drept, multi dintre noi le asteapta cu nerabdare, reprezinta o sursa considerabila de poluare!

Nimic nu-i poate impiedica insa pe cei care se iubesc cu foc sa-si arate, cu aceasta ocazie, si pretuirea fata de planeta pe care traiesc, inlocuind cadourile traditionale cu produse eco! Astfel, Ziua Sfantului Valentin poate deveni, pe langa sarbatoarea iubirii, si o sarbatoare ecologica!

Terra este un organism viu care are nevoie de iubire si protectie pentru a supravietui. Omul se bucura primul de tot ceea ce inseamna mediu inconjurator, dar tot el este cel care pastreaza ori distruge cu buna stiinta toate darurile pe care natura ni le ofera neconditionat.

Iubirea fata de semeni inseamna, in mare parte, si iubirea fata de locul in care acestia traiesc, fata de plante sau animale fara de care viata noastra nu ar insemna mare lucru. Modalitatile in care ne putem exprima sentimentele pot fi destul de ingenioase, iar darurile pe care le facem cu diverse ocazii pot fi si altele decat cele cu care am fost obisnuiti pana nu de mult.

Produsele din galantare pentru care se irosesc materii prime, de multe ori nereciclabile, nu pot exprima mai multa iubire decat o plimbare romantica sub clar de luna ori o seara in doi la lumina discreta a lumanarilor. Un cadou nu inseamna neaparat o bratara de aur, flori care cresc fortat in sere sau batoane de ciocolata care mustesc de e-uri.

Florile lasa in urma lor suferinta

De Sfantul Valentin sau cu orice alta ocazie ne aratam pretuirea fata de cei apropiati printr-un buchet imens de flori. Dar nu ne gandim aproape niciodata ca acest gest nu este ecologic, si nici chiar etic. Resursele energetice angrenate in alcatuirea unui buchet de 25 de trandafiri echivaleaza cu o plimbare facuta cu masina pret de 20 de kilometri. Cele mai multe flori vin din locuri indepartate, cu avionul sau in camioane, iar pentru a rezista in timpul transportului sunt conservate sau refrigerate.

Cu ocazia sarbatorilor, productia in serele de flori se tripleaza si, la fel, consumul de energie, in special iarna. Pesticidele si ingrasamintele chimice garanteaza productia si reduc riscurile producatorului. Dar toate aceste chimicale cu ajutorul carora florile cresc rapid polueaza solul, ameninta sanatatea muncitorilor si le pot declansa chiar celor carora le sunt aduse in dar tot felul de alergii. Multi dintre oamenii care lucreaza in sere au dureri de cap, ameteli, insomnii, greturi, iar pe termen lung se aleg cu boli incurabile, cum ar fi cancerul, sau trebuie sa faca fata unor afectiuni cronice, cauzate, bineinteles, de diversele substante chimice care „hranesc” ori coloreaza artificial plantele.

Trandafirii emana CO2

Cresterea fortata a florilor reprezinta o sursa importanta de poluare, iar plantele care nu se dezvolta in mod natural devin un pericol chiar si atunci cand zac aproape fara viata in florarii sau in vaza. Un singur trandafir olandez, obtinut in conditii de sera, emana 670 grame de dioxid de carbon!

Florile reprezinta un simbol.
Ele nu trebuie smulse din pamant ca sa dovedeasca sentimentele. Si nici nu trebuie sa-i determinam pe cultivatori sa-si dea peste cap serele pentru a face fata unui consum exagerat. Alternativa la productia industriala de flori, care presupune un afront adus mediului, o reprezinta florile bio.

Sunt mai scumpe, dar mirosul si aspectul lor sunt inegalabile. Florile bio cresc natural, fara chimicale, au un miros imbatator si, datorita pretului, care este destul de mare, nu se vand in cantitati uriase, fapt care conduce la un echilibru intre cerere si oferta. Mai pot fi oferite in dar si florile in ghiveci. Sau florile presate! Un cadou ingenios poate fi facut confectionand flori din hartie reciclabila. Nu costa mult, iar efectul va fi deosebit, deoarece cadoul facut chiar de acela care il ofera are o valoare mult mai mare decat un trandafir cumparat in graba de la florareasa din colt.

Aurul ucide

Bijuteriile din aur au fost si sunt la mare pret. Orice femeie isi doreste sa primeasca in dar tot felul de obiecte confectionate din cel mai pretios metal de pe pamant. Dar aurul pune in pericol viata oamenilor si mediul inconjurator! El provoaca stricaciuni locurilor din care este extras, iar conditiile de exploatare din minele de aur sunt dintre cele mai periculoase.

Minereul de aur este sfaramat si introdus in cuve in care se toarna cianuri. Unele exploatari miniere folosesc tone de cianuri pe zi. Oamenii care traiesc in preajma minelor din care se extrage aur resimt din plin efectele poluante ale acestor substante chimice atat de daunatoare. Pasunile sunt distruse, sursele de apa sunt puternic afectate din cauza deversarilor de cianuri, iar animalele mor otravite sau de foame.

In Ghana, de exemplu, mii de sateni nu au apa potabila, din cauza exploatarilor aurifere din jur. Iar in Peru, unde se afla cea mai rentabila mina de aur din America de Sud, oamenii suporta de multa vreme consecintele nefaste ale cianurilor care se manifesta prin boli cronice si moarte prematura.

Darurile bio care pot fi oferite celor dragi sunt nenumarate. Exista deja in magazine haine confectionate din bumbac bio. Tricouri, blugi, lenjerie intima, toate aceste arti-co-le sunt superioare calitativ celor produse din fire sintetice si nu pun in pericol sanatatea celui care le poarta. Exista, de asemenea, produse cosmetice bio, care surclaseaza cremele si deodorantele pe baza de substante chimice. Urmeaza dulciurile bio, printre care se numara ciocolata din cacao obtinuta din culturi netratate.

Un poem, o ilustrata electronica, un obiect personalizat, util, confectionat din materiale reciclabile sau flori din hartie, toate acestea pot valora la fel de mult ca si trandafirii olandezi care mor dupa cateva zile, aruncati la gunoi, sau pot sa transmita simboluri mult mai puternice decat sacosele pline cu tot felul de produse, de multe ori inutile, care pun in pericol mediul inconju-rator.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *