Birouri „verzi”

Facilitatile dintr-o astfel de cladire contribuie la cresterea calitatii vietii angajatilor, protejand in acelasi timp mediul inconjurator.

Un angajat bucurestean ocupa o suprafata de birou de aproape doua ori mai mica decat a colegului sau care munceste in capitala Suediei. In acelasi timp, el isi desfasoara activitatea in unul dintre cele mai poluate orase din Europa. Nota discordanta in acest peisaj o face primul proiect „verde” de cladire de birouri.

Pe langa facilitatile oferite de cladirile de clasa A, acest tip de cladire propune un concept ecologist, care are drept scop crearea unui spatiu de lucru fara emisii de dioxid de carbon, dar si minimalizarea costurilor de incalzire. De castigat are deopotriva si angajatul.

Cladirile verzi au ca principal scop protejarea mediului inconjurator, fapt care duce la ridicarea calitatii vietii celor care muncesc ore si ore in acelasi spatiu restrans. „Prin folosirea componentelor organice pentru vopsea, covoare, jaluzele, se reduc emisile toxice din aer si astfel se asigura un mediu de lucru sanatos”, a explicat pentru „Adevarul” Irina Oana, de la departamentul Rezidential al companiei de consultanta imobiliara Colliers. Potrivit acesteia, proiectele verzi nu difera in facilitati fata de cladirile traditionale. Un plus de valoare este adus de atentia pentru elemente ecologice.

Pe langa zonele verzi, mai numeroase decat intr-un proiect obisnuit, se vor lua in considerare aspecte precum „reglarea temperaturii pe zone si controlul ventilatiei aerului conditionat, utilizarea de becuri eficiente, iluminarea automata si cea naturala pe timpul zilei, sisteme de managementul energiei, al apei si al deseurilor”, a mai spus Oana.

Cladirile de gen folosesc un sistem de incalzire fara radiatoare, iar structura este proiectata utilizand ideea de arhitectura sustenabila. De regula, cladirile verzi prevad si un sistem de colectare a apei de ploaie.
Prima cladire ecologica din Romania

Prima cladire „verde” de birouri de pe piata romaneasca, Euro Tower (foto), este amplasata in zona Barbu Vacarescu din Capitala si se afla in stadiul de constructie. Imobililul este al doilea proiect de birouri de pe piata locala al companiei Cascade Group, dupa Cascade Business Center (Piata Victoriei). Investitia estimata pentru biroul „verde” de 19 etaje la suprafata si cinci subterane este de aproximativ 60 milioane de euro. Sistemul de electricitate folosit in cladire va reduce costurile facturii la electricitate cu peste 20%.

Paralela cu pietele internationale

In Ungaria, prima cladire de birouri cu zero costuri pentru incalzire va fi lansata pe piata pana la sfarsitul anului in curs. Electricitatea si apa calda vor fi furnizate de panourile solare montate pe cladire. Conceptul pleaca de la ideea economisirii resurselor naturale si a reducerii la minimum a costurilor de incalzire.

In prezent, in SUA cladirile de birouri consuma intre 40 si 49% din totalul energiei siaproximativ 70% din electricitatea folosita pe continent. Consumul de apa al acestei categorii de imobile este si el insemnat, de circa 25% din totalul SUA.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *