Britanicii, inselati „la cantar” cu privire la cantitatea emisiilor de CO2

Emisiile cu efect de sera sunt cu 12% mai mari in Marea Britanie decat cele din documentele oficiale, releva un raport al Biroului de Audit britanic.

Acesta acuza sever guvernul de la Londra pentru ca foloseste doua sisteme diferite de masurare a emisiilor de CO2, inducand in eroare opinia publica si punand sub semnul intrebarii angajamentul Londrei de a reduce emisiile poluante.

Potrivit unuia dintre sistemele de masurare, ale carui rezultate sunt prezentate in fata ONU si a opiniei publice, Marea Britanie a emis 656 milioane de tone de dioxid de carbon in 2005, ceea ce ar reprezenta o imbunatatire a situatiei fata de anul 1990.

Totusi, arata „The Guardian”, informatiile mai putin cunoscute, dar mai exacte ale Oficiului National de Statistica arata ca cifra se ridica la 733 milioane de tone de CO2. „Sunt doua sisteme diferite pe baza carora guvernul raporteaza nivelul emisiilor: acela cerut de ONU si cel realizat de institutiile de mediu pentru Oficiul National de Statistica. Acesta din urma este mai cuprinzator, incluzand emisiile industriilor aviatice si navale”, arata raportul citat.

Documentul mai subliniaza ca, potrivit masuratorilor mai exacte, Marea Britanie nu a inregistrat nicio reducere a emisiilor, dupa cum sustine guvernul britanic. Saptamana trecuta, ministrul britanic al mediului, Phil Woolas, sustinea ca nivelul emisiilor de CO2 ale Marii Britanii a scazut cu 16,4% fata de 1990. Dupa publicarea raportului, partidele de opozitie si organizatiile ecologiste au acuzat guvernul ca insala opinia publica.

„Acest raport ridica serioase semne de intrebare cu privire la credibilitatea angajamentului luat de guvernul britanic de a reduce emisiile poluante”, a declarat un membru al opozitiei. „Ceea ce pretind laburistii, ca emisiile Marii Britanii scad, este o escrocherie. Datele despre emisiile aviatiei sunt manipulate”, a subliniat Robin Oakley, responsabil al Greenpeace.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *