#Bruxelle, putin favorabil unei taxe pe carbon la frontierele UE

ue1.jpgO taxa pe carbon la frontierele UE ar putea crea conflicte comerciale, se teme de Comisia Europeana intr-un raport. O interpretare pe care o contesta Jean-Louis Borloo. Dupa el, doar cateva state s-ar fi opus acestei taxe.

„O taxa pe carbon la frontiere are un numar considerabil de inconveniente”, estimeaza Comisia Europeana intr-un document de 60 de pagini consacrate finantarilor inovatoare internationale, publicat marti, 6 aprilie. O mica fraza care cade ca o bomba, unsprezece zile dupa ce seful statului Nicolas Sarkozy a asigurat in dezbaterea Consiliului European din 26 martie, ca in iunie Comisia Europeana ar prezenta un asemenea mecanism – denumit oficial mecanismul de includere a carbonului.

Comisia se teme de o uzina de gaz

Aceasta taxa pe carbon exterioara ar putea genera „conflicte comerciale si posibile masuri de retorsiune” cand ea insasi ar fi conceputa ca sa fie compatibila cu regulile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), considera Comisia. Costurile administrative fac Bruxelles sa se indoiasca de eficacitatea dispozitivului, „rata de impozitare trebuind sa varieze in functie de continutul de carbon al produselor”. O crestere a costurilor produselor intermediare ar fi de asemenea de temut, de unde necesitatea de a crea un sistem de „discount”.

Taxa pe carbon la frontiere nu este „absolut contrara normelor OMC”, a afirmat ministrul Mediului, Jean-Louis Borloo, in aceeasi zi, la o audiere in fata Comisiei pentru Afaceri Europene a Adunarii Nationale. „Vom avea in luna iunie un dispozitiv comun Statelor Unite, Europei – ar putea dura 6 – 8 luni pentru a fi introdus – si cred ca a trei dintre provinciile principale chineze”. Potrivit ministrului, „trei, patru” state membre se opun dispozitivului, printre care Danemarca si Tarile de Jos. „Acum noua luni, noi [Franta] eram singurii” care sustineam dispozitivul.

In deplasare [in data de 06.04] in Essonne, presedintele Republicii a repetat ca „taxa pe carbon nu se va aplica in Franta decat in masura in care va exista o taxa pe carbon la frontierele Europei”. Prevazuta pentru a intra in vigoare la 1 iulie, taxa pe carbon a fost amanata in cele din urma la calendele europene.

Senatul francez nu isi pierde nici el speranta de a studia „implementarea la scara Uniunii a unei contributii carbon”, declara Comisia economiei, dezvoltarii durabile si amenajarii teritoriului Senatului intr-un comunicat publicat ieri [06.04] si care apare in usor decalaj cu actualitatea.

Sursa: Victor Roux-Goeken, www.actu-environnement.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *