Caldura poate fi nociva

PROTECTIE – Recipientele trebuie curatate perfect
Temperaturile foarte ridicate pot afecta calitatea alimentelor daca acestea nu sint pastrate coresupunzator. De cei care le prepara si le depoziteaza depinde modul in care produsele ajung pe masa pentru consum.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) face apel la consumatori sa fie extrem de precauti cind isi depoziteaza alimentele in conditii de temperaturi foarte ridicate. Daca nu sint pastrate corespunzator, acestea pot duce la aparitia toxiinfectiilor alimentare, care reprezinta un adevarat pericol, mai ales in aceasta perioada a anului. Cind achizitionati un aliment cititi cu atentie instructiunile de pe etichete, deoarece acestea contin informatii despre pastrarea, prepararea corecta si valabilitatea lor si, astfel, puteti obtine informatii pretioase despre modul in care trebuie sau le puteti folosi. Alimentele de origine animala si non-animala trebuie achizitionate numai din spatii si magazine inregistrate sanitar-veterinar, comertul stradal nereprezentind locul potrivit de unde sa va procurati cele necesare prepararii hranei zilnice.

ACASA. Odata aduse la domiciliu, produsele trebuie pastrate in frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius. De asemenea, este recomandat sa raciti imediat dupa preparare toate alimentele gatite, perisabile (care se pot altera), de preferat la o temperatura de sub 5 grade Celsius. Nu uitati sa separati materiile prime pentru prepararea alimentelor de cele care deja sint gata pentru consum, in special carnea cruda de vita, porc, pasare, peste si ouale. Nu este indicata pastrarea alimentelor pentru mai mult de doua ore la tempereturi mai mari de 32 de grade Celsius. De retinut este sa nu pastrati o perioada prea indelungata de timp alimentele, chiar daca sint tinute in frigider. Astfel, acestea pot capata un miros si un aspect deloc placut. Daca trebuie sa decongelati produsele, nu faceti acest lucru sub jet de apa calda si nici la temperatura bucatariei, ci in interiorul frigiderului, dupa ce le scoateti din congelator. In cazul in care nu consumati alimentele in scurt timp dupa ce le preparati, nu le gatiti decit daca le puteti pastra la o temperatura optima. In acest mod pot fi pastrate pentru o perioada mai lunga de timp si consumate in conditii prielnice, fara sa va dauneze sanatatii.

Igiena in bucatarie
Pe linga modul in care pregatiti alimentele, este deosebit de important si conditiile in care gatiti. Nu va incumetati la activitati culinare daca sinteti raniti la miini sau la degete. In cazul in care aveti in casa animale nu lasati alimentele in imediata apropiere a lor. Contactul direct poate dauna intr-o masura considerabila calitatea produselor alimentare. Folositi ustensile si echipamente separate (cutite, blamuri de lemn) cind prelucrati materiile prime (carne cruda) si alimente deja preparate sau care se consuma fara prelucrare termica. Este foarte important de retinut ca recipientele in care se prepara si se pastreaza alimentele trebuie curatate cu multa precautie, ca si fructele, zarvatarurile si verdeturile, in cazul in care acestea se vor consuma crude.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *