Cartea Dunarii albastre, pentru copii de gimnaziu

Un set educational adresat elevilor de gimnaziu, numit simbolic „Cartea Dunarii albastre”, a fost lansat ieri, la Muzeul Taranului Roman, cu prilejul Zilei Dunarii.

Data de 29 iunie este ziua fluviului, pentru ca in aceasta zi, in anul 1994, la Sofia a fost semnata Conventia privind cooperarea pentru protectia fluviului Dunarea.

Cutia destinata scolilor cuprinde un intreg kit (set) educativ pentru uzul profesorilor in procesul de educatie a copiilor de scoala generala.

Cu ajutorul acestor materiale, copiii vor invata ca Dunarea si afluentii sai formeaza unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. Ca, de milenii, fluviul Dunarea a jucat un rol crucial in dezvoltarea Europei Centrale si de Sud-Est.

Cartea educa tinerii

Dar scopul cartii nu se limiteaza la informare, ci isi propune educarea copiilor in spiritul apartenentei la valorile si traditiile spatiului dunarean, precum si constientizarea generatiei tinere cu privire la necesitatea protejarii acestui bazin hidrografic.

Kitul educational numit „Cartea Dunarii albastre” a fost conceput de Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea, varianta in romana fiind adaptarea celei din engleza, numita „Danube Box”.

Despre fluviu

Dunarea parcurge 2.845 de kilometri de la izvor (Muntii Padurea Neagra din Germania) pana la varsare.

Este cel mai international bazin hidrografic din lume, pentru ca strabate 18 tari: Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Serbia si Muntenegru, Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina.

Pe malurile Dunarii, locuiesc 81 de milioane de oameni si peste 5.200 de specii de flora si fauna.

In prezent, Bazinul Dunarii acopera doar 20 la suta din suprafata initiala acoperita de apa, din care doar jumatate mai prezinta caracteristici naturale.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *