Impaduriri cu elicopterul

Un teren din Retezat aflat la 1.600 de metri altitudine a fost consolidat prin plantarea de jnepeni

Voluntarii Copacului de Hartie au plantat cinci tone de puieti de jneapan in Parcul National Retezat. Zona era degradata de pasunatul excesiv al oilor.

Cei 22 de voluntari profesionisti, echipati de munte si cu manusi de lucru, au plantat 1.600 de jnepeni in patru zile. Tinerii au fost mobilizati de organizatia „Copacul de Hartie”, iar jnepenii au fost pusi la dispozitie de Administratia Parcului National Retezat.

In felul acesta, in cadrul programului „Managementul Conservativ al Habitatelor Alpine ca Sit Natura 2000 in Parcul National Retezat”, partea superioara a torentului Dragasanu, degradata din cauza pasunatului excesiv, a fost impadurita si consolidata.

„Ne-am simtit minunat chiar daca am fost campati in corturi care se aflau la nici 20 de metri de masa imensa de zapada care iti dadea sentimentul ca dormi cu usa frigiderului larg deschisa”, a marturisit Claudia Catana, coordonatorul proiectului. Cele cinci tone de puieti de jneapan au fost transportate, in Retezat, cu elicopterul.

In Retezat mai sunt fluturi

Claudia Catana a povestit ca pentru plantarea jnepenilor pe peretii abrupti ai torentului, voluntarii au trebuit sa se lupte cu gravitatia, dar si cu vremea capricioasa. „Conditiile meteo au fost mai mult decat variabile. De la frig la cald era distanta de un nor, de la grindina la soare, de cateva ore”, marturisea Claudia. Ea a adaugat ca ceea ce a impresionat-o in Retezat au fost fluturii. Nu mai vazuse de cinci ani, pentru ca traieste in Bucuresti, „un oras fara fluturi”.

Prin proiectul „Copacul de Hartie”, in Capitala au fost plantati mai multi copaci. Acum insa energia Copacului de Hartie se va canaliza mai mult, in celelalte orase ale tarii.

„Copacul de Hartie”

„Copacul de Hartie” este un proiect lansat, in 2007, de organizatia nonprofit MediaORG.

Initiativa se desfasoara conform unui mecanism simplu: colectarea hartiei, vanzarea hartiei, cumpararea puietilor, plantarea puietilor cu ajutorul voluntarilor, refacerea mediului.

Pana acum, au fost colectate 183.771 kg de hartie si 24.692 kg de carton.

In 2007, au fost plantati peste 1.000 de puieti.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *