Una dintre minunile Romaniei, „decretate” de cititorii EvZ in vara acestui an, nu va mai fi plina de praf, cum s-a intamplat mai ales in ultimii trei ani.
Arcelor Mittal Hunedoara a decis sa vanda fabrica de var din apropierea castelului, cea care avea cea mai insemnata contributie la poluarea zonei centrului vechi al Hunedoarei, unde se afla si Castelul Corvinilor.
Fabrica de var detinuta de combinatul siderurgic Arcelor Mittal Hunedoara la Zlasti, o suburbie a Hunedoarei, avea termen de conformare la normele de mediu 30 octombrie 2007. Din 2003, de la preluarea combinatului si pana in toamna acestui an, proprietarul nu a facut aproape nimic in ce priveste limitarea poluarii. Mai ales in ultimii doi-trei ani, noapte de noapte, pe Castelul Corvinilor si pe cladirile din centrul vechi al orasului, se depunea un strat gros de praf alb. Protestele edililor nu au avut insa niciun efect. Arcelor Mittal s-a multumit sa-si continue activitatea si sa nu declare nimic, raspunzand cu „no comment” presei, atunci cand aceasta punea intrebari referitoare la situatia amintita.
S-a inchis, urmeaza vanzarea
Arcelor Mittal a depus zilele trecute la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Timisoara un bilant, solicitand stabilirea unor noi sarcini de mediu pentru fabrica de var. Acest lucru nu a fost insa cerut pentru continuarea imediata a activitatii (care a fost intrerupta total la finele lunii trecute), ci pentru a face parte din negocierile de vanzare a fabricii de var.
Aceasta se doreste a fi preluata de grupul Simcor Oradea, care activeaza pe piata materialelor de constructii. „Fabrica de var a fost preluata ca un fel de supliment la momentul privatizarii combinatului. Din informatiile noastre, Arcelor Mittal este interesat doar de fluxul efectiv de productie de otel, unitatile adiacente urmand a fi vandute. Este si cazul fabricii de var de la Zlasti. Din primele discutii cu investitorul interesat se pare ca activitatea de aici va fi reluata si diversificata, dar eu sunt sigur ca vor fi respectate si normele de mediu”, declara Petru Vaidos, liderul Sindicatului Siderurgistul din cadrul Arcelor Mittal Hunedoara.
Trebuie respectate normele
Sefa Serviciului de Reglementare din cadrul ARPM Timisoara, Aurelia Popescu, spune ca, in niciun caz, reluarea activitatii de la Zlasti nu se va putea face fara respectarea normelor de mediu: „Fabrica de var a avut termen de conformare pana in octombrie 2007, pentru ca asa s-a negociat cu ani in urma cu Uniunea Europeana. Acum trebuie sa restabilim sarcini de mediu pentru aceasta unitate, iar dosarul este in lucru. In niciun chip nu va fi insa posibil ca activitatea fabricii sa fie reluata fara indeplinirea obligatiilor referitoare la protectia mediului”.
Sursa: Expres