Armillaria ostoyae este ciuperca considerata cel mai mare organism din lume.
Armillaria ostoyae, cunoscuta si sub numele de ciuperca de miere, a inceput de la un singur spor, prea mic pentru a fi observat fara un microscop. Si-a intins filamentele printr-o padure timp de aproape 2400 de ani, ucigand copacii din calea sa. Acopera acum circa 800 de hectare din padurea Malheur, in estul Oregonului, Statele Unite, fiind considerat cel mai mare organism din lume.
Ciuperca are un diametru de 5,6 kilometri si a patruns in Pamant la o adancime de aproape un metru. Descoperirea a fost facuta dupa ce Catherine Parks, un om de stiinta de la Pacific Northwest Research Station din Oregon, a auzit in 1998 de moartea copacilor din padurea la est de Prairie City.
Folosindu-se de fotografii aeriene, Parks a delimitat o zona cu copaci morti si a cules mostre de la 112 radacini. A identificat ciuperca printr-un teste ADN. Comparand culturile a descoperit ca 61 dintre ele proveneau de la acelasi organism, ceea ce inseamna ca aceasta ciuperca a crescut mult mai mare decat orice alt organism.
Potrivit independent.co.uk, in 1992, o alta Armillaria ostoyae a fost descoperita in statul Washington, acoperind circa 600 de hectare, in apropierea muntelui Adams.
Sursa: Realitatea