Ramasitele uneia dintre cele mai mici specii de dinozauri au fost descoperite de oamenii de stiinta.
Importanta descoperirii este cu atat mai mare cu cat aceasta specie de dinozaur pitic ar putea fi veriga-lipsa in evolutia de la carnivore la ierbivore.
Potrivit publicatiei britanice „The Telegraph”, craniul descoperit are mai putin de cinci centimetri lungime si a apartinut unui pui de heterodontozaur, care a trait in urma cu 190 milioane de ani. Animalul avea o inaltime de 15 centimetri si o lungime de 45 de centimetri.
Totusi, nu numai dimensiunile reduse ale dinozaurului au intrigat cercetatorii americani de la Universitatea din Chicago. Oamenii de stiinta au fost si mai mirati de dintii dinozaurului si nu au putut sa-si dea seama imediat daca heterodonzaurul era carnivor sau se hranea cu plante. Micul dinozaur avea colti in partea din fata a maxilarului si dinti specializati in mestecarea plantelor in spatele maxilarului, specifici ierbivorelor, ceea ce a dus la concluzia ca el se hranea cu ambele tipuri de hrana.
Pana in prezent, majoritatea fosilelor de heterondozaur descoperite proveneau de la exemplare adulte. Heterodontozaurii adulti, care au trait in Jurasicul timpuriu, in Africa de Sud, erau de marimea unui curcan si cantareau aproximativ 2,5-3 kilograme.
Sursa: Antena 3