Alarma – Lista plantelor care trebuie salvate urgent

Biologii americani alcatuiesc lista speciilor de plante care trebuie salvate, in conditiile in care Terra se confrunta cu un fenomen de extinctie in masa a plantelor si a animalelor, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, preluat de dailymail.co.uk.
plante ce trebuie salvate
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Santa Barbara a indicat ca Pamantul se afla, in prezent, la mijlocul celei de-a sasea mari perioade de extinctie. Din acest motiv, oamenii de stiinta sunt prinsi intr-o cursa contracronometru, pentru a stabili care specie trebuie sa fie neaparat salvata. Conform acestui studiu, efectuat in 40 de regiuni de pe glob, speciile care au caractere genetice unice sunt cele cu cea mai mare importanta asupra ecosistemului, si ele ar trebui sa se afle in fruntea listei plantelor ce trebuie sa fie conservate. Pierderea unei plante unice, precum floarea salbatica piciorul cocosului, ar avea un impact mai mare asupra ecosistemului decat disparitia margaretelor sau a florii-soarelui. Acestea doua din urma sunt strans inrudite si, daca una din ele dispare, cealalta va putea foarte usor sa umple nisa ramasa libera.

PRIORITARE PENTRU CONSERVARE
Viata pe Pamant a cunoscut deja cinci mari perioade de extinctii in istoria de patru miliarde de ani a planetei. Ultima dintre ele, care ca dus la disparitia brusca a dinozaurilor si a jumatate din speciile marine, a avut loc in urma cu 65 de milioane de ani, la sfarsitul cretacicului. „Extinctia actuala este cauzata de activitatile umane, de asfaltarile masive si de cresterea nivelului de poluare”, a declarat Bradley Cardinale, coautor al studiului si profesor la Universitatea Santa Barbara. Pamantul poate sa piarda jumatate din speciile lui in timpul generatiei noastre, „iar noi vrem sa aflam care dintre ele au prioritate pentru lista de conservare”, a spus Bradley Cardinale.

Protejarea speciilor periclitate a devenit o prioritate si pentru Organizatia Natiunilor Unite, prin programul sau impotriva schimbarilor climei.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *