China extermina elefantii Africii

Fara o atenta monitorizare, accesul oficial al Chinei pe piata fildesului poate duce la disparitia elefantilor de pe continent

Coltii de fildes vor lua drumul Chinei cu acordul ONU. Organizatiile ecologiste se opun cu vehementa si considera ca aceasta hotarare va incuraja braconajul.

Chinezii au primit unda verde din partea Comitetului Natiunilor Unite pentru importul de fildes african, in ciuda opozitiei gruparilor ecologiste internationale, scrie „The Guardian”.

Decizia Comitetului pentru Conventia ONU a Speciilor in Pericol (CITES) constituie pentru militantii ecologisti o lovitura grea data elefantilor din Africa, deoarece fildesul reprezinta o piata neagra in crestere, de sute de milioane de dolari, iar China este cel mai mare consumator.

Fondul International de Protectie a Animalelor (WWF) considera ca CITES a jucat elefantii pe o singura carte si tocmai aceasta decizie de legalizare a importului de fildes va duce la extinctia acestei specii pe continentul negru.

China a devenit, astfel, gratie deciziei ONU, cel de-al doilea mare importator de colti de elefant, dupa Japonia, iar acest lucru va stimula braconajul, sustin cu tarie expertii care apreciaza aceasta hotarare ca pe un atac direct la adresa speciilor protejate.

ONU favorizeaza braconajul

Stocurile de fildes pentru export provin din patru state africane autorizate si au fost facute din coltii elefantilor -morti. Astfel, cu acordul ONU, in China vor ajunge, in curand, peste o suta de tone de fildes. Guvernele statelor exportatoare sustin ca banii obtinuti din aceste tranzactii vor fi folositi pentru a proteja populatiile de elefanti, care, si in Africa, intampina probleme serioase. Numai in ultimii zece ani numarul acestor mamifere a scazut dramatic, de la 1,3 milioane de exemplare la 625.000.

„Sentinta la moarte” data elefantilor africani de catre -CITES, prin legalizarea importului de fildes in China, ingrijoreaza opinia publica internationala, iar ecologistii sustin ca statul chinez nu are instrumente adecvate de control al comertului cu fildes.

Temerile celor care sunt preocupati de soarta acestor animale sunt indreptatite, deoarece numai patru state au voie sa exporte coltii de fildes stransi de la elefantii -morti din cauze naturale. Saracia ii va impinge pe bastinasi sa vaneze ilegal in jungla africana mii de elefanti, iar chinezii nu sunt inca capabili sa verifice provenienta ilegala a fildesului.

100 de tone

– este cantitatea de fildes care va fi importata in curand de statul chinez din Botswana, Namibia, Zimbabwe si Africa de Sud.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *