Cum oprim taierile ilegale de padure din Romania – solutii alternative

Cum oprim taierile ilegale de padure din Romania – solutii alternative

Conform unui studiu realizat de Greenpeace, in Romania in fiecare ora dispar 3 ha de padure. Vorbim despre radierea efectiva a unor zone intregi, despre taierea arborilor seculari si decimarea padurilor din zonele montane (sursa Global Forest Watch). Ca de fiecare data problema este gestionarea proasta a acestui tezaur extraordinar cu care a fost binecuvintata Romania. Ca…

Citește mai departe

Manuk-dewata sau Pasarile paradisului, la Muzeul „Antipa”

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” continua seria conferintelor din cadrul proiectului „Istoria lumii vii in 10 exponate”. Acest proiect este realizat de catre Muzeul „Antipa” in colaborare cu revista educationala ”Terra Magazin” si isi propune sa prezinte elevilor si publicului larg, 10 dintre cele mai importante piese din expunerea permanenta a Muzeului. Duminica,…

Citește mai departe

Ecuador: Parlamentul da unda verde forajului dupa petrol in jungla amazoniana

Parlamentul ecuadorian a autorizat forajul in unul din cele mai mari campuri petroliefere din tara, in jungla amazoniana. Presedintele Rafael Correa intentionase sa puna tarile bogate sa plateasca pentru a evita exploatarea „plamanului verde al planetei”. Correa a lansat, in 2007, o initiativa de conservare a junglei Yasuni, una din cele mai biodiverse regiuni din…

Citește mai departe

PE: Reguli noi pentru hrana bebelusilor, dietele speciale si produsele fara calorii

Regulile privind etichetarea si continutul laptelui pentru bebelusi si alimentele pentru diete speciale medicale vor fi mai bine definite pentru a proteja consumatorii si a sublinia diferentele dintre alimentele pentru consum normal si cele pentru grupuri specifice, conform unei legi aprobate marti. Noile reguli, agreate deja de Consiliu, se refera si la unele regimuri pe…

Citește mai departe

Sanatatea ta: 6 suplimente alimentare naturale care iti dau mai multa energie

Ajuta-ti trupul sa isi reintre in forma rapid, cu cateva suplimente alimentare naturale care iti dau energie, vitalitate, pofta de viata si chef sa te bucuri de avantajele sezonului cald. Industria suplimentelor nutritionale a inflorit in ultimele decenii, oamenii observand tot mai pregnant efectele lor benefice asupra sanatatii. Cand simti ca ti se termina precoce…

Citește mai departe
O echip? româneasc? va cartografia un traseu alpin afectat de înc?lzirea global?

O echipa romaneasca va cartografia un traseu alpin afectat de incalzirea globala

David Neacsu, conducatorul primei expeditii romȃnesti pe Everest, impreuna cu cinci membri ai Asociatiei Oxigen vor merge intr-o expeditie pe muntele Ruwenzori cu obiectivul de a cartografia un nou traseu pentru cucerirea varfului Marguerita, 5109m, escaladand ghetarul Stanley. Ghetarul, analizat de David Neacsu timp de opt ani, s-a micsorat din cauza incalzirii globale si astfel…

Citește mai departe

Padurea amazoniana, defrisata pentru a fi transformata in „cel mai bun loc pentru a incepe o noua viata“

Amazonul a fost vazut timp de secole ca o vasta „plapuma” de padure tropicala, traversata de rauri. Dar odata cu cresterea populatiei au aparut si noi proiecte industriale ce vizeaza transformarea Amazonului in una dintre zonele cu dezvoltarea cea mai rapida din Brazilia, lucru ingrijorator pentru cercetatori. Expansiunea oraselor din padurile tropicale este vizibila in…

Citește mai departe

Geoingineria si schimbarile climatice

De la umbrelele solare la inmultirea algelor pana la densitati uriase, exista o multime de idei pentru racirea planetei. Dar exista oare si pericole ascunse? Geoingineria – interventia pe scara larga asupra sistemului climatic planetar – poate oferi unele raspunsuri. OOPS. Noi nu am vrut-o, dar se pare ca am imbolnavit planeta. Ce putem face…

Citește mai departe

Creaturi bizare din padurea amazoniana

Amazonul gazduieste cateva dintre cele mai bizare creaturi ale planetei, potrivit site-ului listeverse.com. Printre acestea se numara broasca otravitoare, tiparul electric si liliacul pescar.   Acestea sunt doar zece dintre cele mai ciudate si necunoscute animale care traiesc in jungla Amazonului. Kinkajou  Denumit si ursul de miere, aceasta ruda a ratonului are parul auriu si o coada care se agata…

Citește mai departe

Ravagii programate, aurore boreale artificiale, inundatii provocate, rusii si americanii la mijloc. Culisele ”Razboiului meteorologic”

Au ajuns oamenii sa poata influenta fenomenele climatice? Au inventat masinarii atat de complicate incat sa provoace furtuni sau precipitatii abundente la mii de kilometri distanta? O tehnologie capabila sa controleze conditiile atmosferice ar putea fi o puternica arma militara si politica, arata publicatia americana ”Business Week”. SUA au inceput sa exploreze acest domeniu dupa…

Citește mai departe

Cum a rezistat un imens cuibar primordial in mijlocul Transilvaniei

Sunt 12 cercetatori care scormonesc mlastina, ii cauta secretele si fac un plan de dezvoltare durabila a rezervatiei, un plan bazat pe trezirea interesului comunitatii locale pentru valoarea locului si potentarea lui in viitor. Sunt doua organizatii nonguvernamentale care au in custodie rezervatia si-n primavara aceasta au facut un proiect pentru a accesa fonduri europene,…

Citește mai departe

Ciuperca miraculoasa capabila sa ne scape de muntii de deseuri din poliuretan

Omenirea risca sa fie sufocata de adevaratii munti din poliuretan, pe care chiar ea le produce, ca deseuri. Toate sunt considerate materiale fara posibilitati de biodegradare, agresive fata de mediu. Cercetatorii n-au alta solutie, decat stocarea lor in conditii care sa polueze cat mai putin spatiul si conditiile noastre de viata. Dar, continuand astfel este…

Citește mai departe

Premiile concursului foto Milvus 2011

In luna ianuarie a fost anuntata inceperea inscrierilor in Cel de-al treilea concurs international de fotografie de natura “Milvus”, organizat de Asociatia Grupul Milvus din Tg. Mures. Data limita de trimitere a lucrarilor a fost 20 iunie 2011 si se putea concura in doua categorii de imagini: de natura in general si in acest an…

Citește mai departe

Autoritatile braziliene au descoperit in Amazon un nou trib care nu a avut niciodata contact cu lumea civilizata

Autoritatiile din Brazilia au confirmat existenta unui populatii izolate in padurea amazoniana, dupa ce tribul format din aproximativ 200 de persoane a fost reperat din satelit, scrie DailyMail. Initial, in zona de sud-vest din apropierea granitei cu Peru au fost identificate trei luminisuri mari, dar existenta tribului a fost atestata dupa mai multe expeditii cu…

Citește mai departe

    Birdwatching

    Birdwatchingul este o nisa turistica din ce in ce mai cunoscuta si mai apreciata, mai ales ca pe glob exista nu mai putin de 10.000 de specii de pasari, pentru care va trebui sa strabati lumea in lung si in lat. Ca sa obtii cele mai frumoase poze, nu trebuie insa sa te aventurezi prea…

    Citește mai departe

    Jungla Amazonului in pericol. Camera Deputatilor din Brazilia a revizuit codul forestier

    25 mai a fost o zi trista pentru jungla Amazonului. Camera Deputatilor din Brazilia a adoptat o reforma a codului forestier care va inlesni defrisarea zonelor de jungla pentru agricultura, informeaza Inter Press Service. Daca acest cod reformat va fi aprobat de Senatul brazilian si promulgat de presedinte, multe dintre sanctiunile care incercau sa controleze…

    Citește mai departe

      Myanmarul vrea sa fabrice arme nucleare?

      O serie de marturii concordante sugereaza ca Myanmarul construieste in secret, in jungla tropicala, o instalatie pentru fabricarea de arme nucleare, cu ajutorul Phenianului, potrivit unei note diplomatice americane, dezvaluita de WikiLeaks si publicata joi, relateaza AFP. „Nord-coreenii, ajutati de muncitori birmani, construiesc un complex subteran din beton armat care masoara -500 de picioare (152…

      Citește mai departe

        Wikileaks: Birmania construieste cu Phenian-ul in jungla arme nucleare

        Birmania sau Uniunea Myanmar construieste in secret in jungla o instalatie pentru fabricarea armelor nucleare, intr-un complex subteran de 152 de metri inaltime, rezulta din mai multe note diplomatice americane publicate de Wikileaks. Coreea de Nord si-a construit o centrala nucleara in timp record „Nord-coreenii, ajutati de muncitori birmani, construiesc un complex subteran din beton…

        Citește mai departe

        Protest in Amazon impotriva a sase noi baraje care vor inunda junglele

        Padurile tropicale din Peru sunt amenintate de constructia unor centrale hidroelectrice pe Amazon. Ecologistii si triburile bastinase protesteaza impotriva unui proiect pentru sase baraje hidroelectrice in Amazonul peruvian, semnat sapamana trecuta de presedintii din Peru si Brazilia. Barajele vor produce 6.000 de megawati, in principal pentru Brazilia, insa, vor inunda zecii de mii de hectare…

        Citește mai departe

        Femeia-animal, inapoi in jungla

        O tanara care si-a petrecut peste jumatate din viata in salbaticie s-a intors langa animale pentru ca nu s-a putut adapta. Rochom P”ngieng, cambodgiana de origine, are 29 de ani si se taraste in loc sa mearga, intocmai ca animalele de la care a invatat sa supravietuiasca. Tanara din Cambodgia a disparut pentru prima data…

        Citește mai departe

        Bateria mobila pentru telefon

        O echipa de studenti din Indonezia a inventat incarcatorul pentru celulare pe care-l alimentezi doar prin miscarile corpului. Dispozitivul indonezienilor, care te scoate din bucluc atunci cand iti „moare” telefonul si nu gasesti o priza, converteste energia cinetica in electricitate. O echipa de studenti de la Institutul Tehnologic Sepuluh Nopember din Surabaya, Indonezia, a gasit…

        Citește mai departe

        SeaOrbiter, prima nava maritima verticala din lume

        Desi seamana mai mult cu Enterprise, aceasta nava verticala uriasa ar putea reprezenta viitorul explorarii oceanului. Numita SeaOrbiter, structura de 51 de metri va fi prima nava verticala care va permite o perspectiva revolutionara sub suprafata oceanului. In aceste moment, SeaOrbiter este doar un prototip al inventatorului Jacques Rougerie care crede ca o statia sa…

        Citește mai departe