PE: Reguli noi pentru hrana bebelusilor, dietele speciale si produsele fara calorii

PE: Reguli noi pentru hrana bebelusilor, dietele speciale si produsele fara calorii
PE: Reguli noi pentru hrana bebelusilor, dietele speciale si produsele fara calorii

Regulile privind etichetarea si continutul laptelui pentru bebelusi si alimentele pentru diete speciale medicale vor fi mai bine definite pentru a proteja consumatorii si a sublinia diferentele dintre alimentele pentru consum normal si cele pentru grupuri specifice, conform unei legi aprobate marti. Noile reguli, agreate deja de Consiliu, se refera si la unele regimuri pe baza de calorii putine. 

„Nou nascutii, copiii mici si oamenii cu afectiuni grave in mod evident sunt consumatori speciali si este de datoria noastra ca legislatori sa stabilim reguli mai stricte privind, de exemplu, compozitia si etichetarea alimentelor destinate consumului lor”, a spus raportorul Frédérique Ries (ADLE, BE), dupa vot. „Pe de alta parte, este important sa facem ordine in jungla produselor alimentare, pentru a aboli conceptul de mancare dietetica, preluat in exces de instrumentele de marketing”, a adaugat ea.

Noua lege simplifica si clarifica regulile privind etichetarea si compozitia formulei de inceput pentru nou-nascuti si a formulei de continuare pentru bebelusi cu varsta intre sase si zece luni, a preparatelor pe baza de cereale, alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale si substitutilor alimentari pentru controlul greutatii.

De asemenea, textul include o lista exclusiva de substante cum ar fi vitaminele si mineralele care pot fi adaugate in aceste alimente.

Laptele pentru bebelusi

Etichetarea, prezentarea si promovarea formulelor de inceput pentru nou-nascuti si etichetarea formulelor de continuare nu trebuie sa cuprinda „imagini cu nou-nascuti sau alte imagini sau texte care pot idealiza utilizarea acestor formule” pentru „a nu descuraja alaptatul”, se arata in lege.

Cu toate acestea, reprezentari grafice care pot ajuta la identificarea formulei si care ilustreaza metodele de preparare vor fi permise.

Parlamentul cere Comisiei sa evalueze daca „formulele de lapte de crestere” destinate copiilor cu varsta mica au cu adevarat „beneficii nutritionale prin comparatie cu o dieta normala pentru un copil in perioada de intarcare”. De asemenea, trebuie evaluat daca este necesara o lege si pentru hrana destinata sportivilor.

Reziduurile de pesticide

Comisia trebuie sa asigure un nivel minim de reziduuri de pesticide in aceste produse.

Ce urmeaza?

Unele prevederi din noua lege (articolele 11, 16, 18 si 19) se vor aplica din a douazecea zi dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *