O echipa de studenti din Indonezia a inventat incarcatorul pentru celulare pe care-l alimentezi doar prin miscarile corpului. Dispozitivul indonezienilor, care te scoate din bucluc atunci cand iti „moare” telefonul si nu gasesti o priza, converteste energia cinetica in electricitate.
O echipa de studenti de la Institutul Tehnologic Sepuluh Nopember din Surabaya, Indonezia, a gasit o metoda de a evita situatia in care telefonul nostru se descarca atunci cand ne este lumea mai draga. Spre deosebire de incarcatoarele pe baza de baterii conventionale, dispozitivul inventat de tinerii indonezieni foloseste energia umana pentru a putea incarca telefonul oriunde ne-am afla.
Noua tehnologie transforma energia cinetica in electricitate, ceea ce inseamna ca telefonul se incarca de fiecare data cand ne miscam. Prototipul realizat de studentii indonezieni este special conceput sub forma unei cutii din fibre de sticla care poate fi atasata la cureaua pantalonilor. In interiorul cutiei transparente se afla o bobina unde se misca un magnet pe post de dinam si care este conectata la o punte redresoare ce incarca un acumulator.
Incarcatoare pentru aparatele militarilor
Studentii din Indonezia nu vor sa se opreasca la aceasta inventie. Ei si-au propus sa continue cercetarile in ceea ce priveste beneficiile energiei cinetice.
Telefonul mai poate fi incarcat din mers si cu energie solara daca rucsacul tau este prevazut cu celule fotovoltaice
„Incarcatorul de telefon pe care tocmai l-am construit este un simplu prototip. In viitor am vrea sa colaboram cu armata, in ideea de a dezvolta metode de alimentare pentru dispozitivele de comunicare ale militarilor. In timpul misiunilor prin jungla le este foarte greu sa-si incarce echipamentele, mai ales ca trebuie sa se miste repede”, a spus conducatorul echipei, inginerul Harus Laksana Guntur.
Miscarile corpului uman au potentialul de a produce peste 150 de wati, cu ajutorul carora pot fi incarcate circa 70 de smartphoneuri.
Testele facute de studenti au aratat ca o persoana care merge cu circa patru kilometri la ora isi poate incarca complet telefonul mobil in aproximativ cinci minute. „Cu cat persoana care poarta un astfel de dispozitiv merge mai repede, cu atat mobilul se incarca mai repede. Asta pentru ca viteza de miscare a omului va determina viteza de miscare a magnetului din interiorul bobinei care genereaza electricitatea”, a mai spus inginerul Laksana Guntur.
Echipa de cercetatori isi propune sa perfectioneze dispozitivul de alimentare a telefonului pana cand acesta va avea marimea unei cutii de chibrituri.
Sursa: Adevarul