Localnicii din Coltesti au in fantani apa cu sare si petrol

Localnicii din Coltesti au in fantani apa cu sare si petrol

Au fantani in curte, dar cu toate astea in toiul verii cara apa cu butoaiele din comuna invecinata. Se intampla acest lucru in satul Coltesti din comuna Logresti, unde apa din fantani nu este potabila, iar localitatea nu beneficiaza in acest moment de un sistem de alimentare cu apa. Primarul comunei cunoaste situatia si-i compatimeste pe oameni, dar in acelasi timp spera ca in urmatoarele luni sa inceapa lucrarile la sistemul de alimentare cu apa.

Zeci de familii din satul Coltesti au nevoie de apa ca de aer. Aparent acesti oameni nu par sa aiba probleme cu apa, pentru ca toti au fantani in curte si apa este, dar nu poate fi consumata. Situatia aceasta nu este de azi de ieri, ci de zeci de ani, de cand a erupt o sonda in zona si le-a distrus panza freatica. De atunci oamenii nu mai pot folosi apa din fantana decat pentru animale, asta pentru ca are gust de sare si de petrol. Nici macar hainele nu le pot spala cu apa din fantani, iar de baie nici nu poate fi vorba.”Este vai de capul nostru in acest sat. Nu avem apa, deci nu mai avem nici zile multe. Nu mai rezistam. Toti avem fantani in curte, dar nu putem sa folosim apa decat la animale si la pasari. Are gust de sare si de petrol. Nu putem face mancare pentru ca nu fierbe, nu ne putem spala cu ea, nici hainele nu se spala, raman albe si unsuroase, iar de baut nici atat, pentru ca asta ar insemna sinucidere curata. Suntem vai de capul nostru. Nimanui nu-i pasa de chinul in care traim. E groaznic sa nu ai apa de baut. Daca nu ar fi fost Ceausescu sa ne faca macar drumul, am fi ca in jungla aici”.

Cara apa din comuna vecina

Oamenii fac zilnic kilometri intregi pentru a cara apa din comuna invecinata, unde este sistem de alimentare cu apa. In fiecare zi se urca in carute cu butoaiele si merg la Hurezani sa ia apa potabila si incearca sa nu o risipeasca pentru a le ajunge cateva zile.”Este greu. Numai noi stim prin ce chinuri trecem. Nu cred ca cineva isi poate imagina cum e sa traiesti cu fantana in curte si sa nu ai apa. E groaznic. Aproape in fiecare zi mergem la Hurezani ca ei au apa curenta si luam in butoaie. O impartim cum putem sa ne ajunga. Venim cu ea aproape calda pe timpul venii, punem in sticle pentru baut si le bagam in frigider. Punem pentru mancare in butoi separat”.

Au primit mereu promisiuni

La fiecare patru ani, localnicii din Coltesti au primit promisiuni si nici nu mai spera ca va veni ziua in care vor avea si ei apa la robinet. ”Mereu ne-au promis sa ne baga apa. Mereu au spus ca au facut proiecte, am primit aprobari si o sa avem apa la robinet. Nu mai credem nimic. Numai minciuni si promisiuni. Si-au batut joc de noi toti. Nu stiu ce ar face ei fara apa.”

Primarul ii compatimeste

Primarul comunei Logresti, Ion Baluta, cunoaste bine problema si i-a compatimit mereu pe acesti oameni napastuiti de soarta. Edilul promite ca in doua luni vor incepe lucrarile la sistemul de alimentare cu apa.”Eu intotdeauna i-am compatimit pe oamenii astia. Mereu le-am reprosat predecesorilor mei din primarie ca nu au facut nimic pentru a rezolva situatia. Eu de cand am fost ales prima data am depus proiecte si m-am zbatut sa obtin finantare pentru apa. Acum mi s-a aprobat proiectul, am primit finantare si cred ca in cel mult doua luni o sa inceapa lucrarile la sistemul de alimentare cu apa si nu vor mai fi probleme. Acolo totul a pornit cred ca de acum 20 de ani cand a erupt o sonda si apa din fantani este sarata si contine petrol”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *