Avantajele unei case din baloti de paie

Avantajele unei case din baloti de paie

Constructia caselor trebuie sa se adapteze celor mai noi cerinte in materie de eficientizare si conservare a energiei, iar testele si evolutia tehnologica in domeniu au o importanta foarte mare pentru viitorul omenirii. Tocmai de aceea, o mana de tineri studenti au pus bazele unui nou concept de a locui – sub peretii unor baloti de paie.

Asa se face ca la 2 ani de la infiintare, Asociatia EcoHabitat dezvolta in Romania tehnicile construirii caselor din baloti de paie, avand la baza traditiile romanesti de constructie si principii ecologice.

In plina campie a Baraganului, in apropiere de Buzau, o zona bogata in fanete, un grup de tineri entuziasti sunt in curs de finalizare a unei case din baloti de paie. Este vorba de un proiect social ecologic realizat impreuna cu Parohia Glodeanu Carlig.

O alta casa din baloti de paie la care se lucreaza este deja ridicata la Valea Nucului, in comuna Berca (vezi galerie foto). In acest caz, insa, este vorba despre un proiect privat, care va fi finalizat abia in primavara anului viitor.

Casele din baloti de paie pot avea un viitor in Romania si reprezenta o solutie demna de avut in vedere atat pentru mediul rural cat si cel urban.

Cresterea standardelor de viata cu peste 50%

Cei 14 tineri care au lucrat la acest proiect sustin ca acest gen de case, desi realizate din materiale usoare sunt foarte rezistente la cutremure, foc sau intemperii.

„Casele din baloti de paie se pot realiza pe baza unei tehnologii low-cost, sunt rezistente la seismicitate si sunt folosite materiale locale. Este de remarcat faptul ca paiele sunt un material apropiat de traditia din tara noastra (care, in plus, este o piata deschisa pentru paie), ofera confort termic, casa este rezistenta la foc, izolanta fonic”, spune Catalina Grigoras, unul din fondatorii acestui proiect in Romania.

 

Avantajele unei case din baloti de paie

Potrivit celor implicati in acest gen de proiecte, o casa din baloti de paie este de 3 ori mai eficienta decat o casa obisnuita, iar intr-un ciclu normal de viata de 30 de ani costurile pentru energie se reduc cu pana la 75%.

„Balotii de paie sunt in sine termoizolanti, nemaifiind necesara o izolare suplimentara. Consumul de energie pentru transportul paielor este minim (spre exemplu, de 77 ori mai mic decat pentru vata minerala).

Echilibreaza umiditatea aerului prin stratul de lut care acopera balotii. Casa are o inertie termica mare – mentine caldura, lutul absoarbe agentii poluanti, nu exista emisii toxice, casa este vie, organica, are alta incarcare energetica, paiele provin din surse regenerabile, cresc anual intr-o mare variatate climatica si sunt un material mai sustenabil decat lemnul, a carui productie si procesare necesita mult mai multa energie si a carui emisie de dioxid de carbon este relativ mare”.

Tehnologia caselor din baloti din paie este diferita de cea a caselor din chirpici, cunoscuta si aplicata mult in tara in mediul rural romanesc.

Se folosesc aproximativ aceleasi materiale dar puse in alta ordine, tehnologia diferind astfel esential. Tehnica folosind balotii din paie s-a dezvoltat de zeci de ani in tarile Occidentale, in Germania ajungand sa se construiasca acum chiar blocuri de 3-4 etaje folosind aceste materiale si tehnici.

 

Structura caselor din baloti

Peretii din baloti de paie pot suporta o greutate de peste 1.000 kg/mp (se pot construi cu usurinta P+1); peretii tencuiti pe ambele parti au o rezistenta la foc de maxim F90 (dupa normele austriece si germane); coeficientul de conductivitate termica λ este de 0,0456 W/mK; se pot atinge standardele unei case pasive (case cu un consum de energie necesar pentru incalzire mai mic de 15 kWh/mp/an).

 

Materialul din care sunt construite aceste case

Materialul (tencuiala) de baza este realizat dintr-un amestec de diferite materiale (naturale) intr-o anumita proportie. Intre aceste materiale se regasesc preponderent pamantul foarte argilos si paiele tocate, dar si alte materiale ca: nisipul, rumegusul, o planta tocata – precum lucerna sau balegar – acesta avand rolul de a asigura fermentarea „aluatului”.

 

Pretul si timpul de realizare

Realizarea unei astfel de case variaza in functie de complexitatea sa si de numarul de incaperi de care trebuie sa dispuna.

„Conteaza foarte mult dimensiunea, numarul de oameni care lucreaza, transportul materialelor, conditiile atmosferice dar, in general, o casa aproximativ de 100 mp poate fi realizata in circa 3-4 luni de vara, cu finisaje cu tot”

Un calcul al tinerilor arata ca un astfel de proiect – alcatuit din 2 camere cu o suprafata totala de 80 mp poate ajunge la un pret de 20.000 euro cu tot cu finisaje. Conditia este ca cei care solicita un astfel de proiect sa dispuna de teren.

Momentan, acest tip de proiecte sunt dezvoltate in mediul rural, tinerii dorindu-si sa-l extinda la nivel national si in spatiu urban.

Proiecte de acest fel au inceput sa fie implementate si in tarile dezvoltate ca SUA, Franta sau Germania

Asociatia Eco Habitat este o organizatie nonguvernamentala, avand la baza un grup de 4 tineri cu specializari in mai multe domenii (arhitectura, constructii, istorie, arte) si 10 voluntari.

Desi contextul material este unul modest, ei planuiesc sa omologheze un prototip pentru Romania. Au sustinerea unor specialisti straini din domeniu si multa incredere ca vor face rost de resursele necesare pentru acesta. Ei sustin educarea societatii romanesti pentru o locuire sustenabila, alternative concrete, legale si viabile de locuinte sustenabile, promovarea constructiilor verzi in Romania, precum si protejarea habitatului prin imbunatatirea politicilor de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *