Jungla Amazonului in pericol. Camera Deputatilor din Brazilia a revizuit codul forestier

0
388
Jungla Amazonului in pericol. Camera Deputatilor din Brazilia a revizuit codul forestier
Jungla Amazonului in pericol. Camera Deputatilor din Brazilia a revizuit codul forestier

25 mai a fost o zi trista pentru jungla Amazonului. Camera Deputatilor din Brazilia a adoptat o reforma a codului forestier care va inlesni defrisarea zonelor de jungla pentru agricultura, informeaza Inter Press Service.

Daca acest cod reformat va fi aprobat de Senatul brazilian si promulgat de presedinte, multe dintre sanctiunile care incercau sa controleze defrisarile masive vor disparea, iar acordurile pentru despadurirea terenurilor ar putea fi obtinute mult mai usor.

Noul cod ar amnistia amezile primite de proprietarii de teren care au defrisat in mod ilegal, in conditiile in care aceasta a avut loc inainte de 2008 si suprafata terenului curatat nu depaseste 400 de hectare.

Noua lege va reduce suprafata de padure pe care agricultorii sunt obligati sa o protejeze si le permite sa taie copacii pe malul raurilor, varfurile dealurilor si versanti. De asemenea, se legalizeaza retroactiv defrisarea ce s-a realizat in vederea agriculturii sau bio-turismului, care a fost facuta inainte de 2008.

Presedintele Braziliei a avertizat ca isi va folosi dreptul de veto in cazul amnistiei.

In mod simbolic, odata cu votul legii care inlesneste defrisarea, doi activisti care au luptat timp de 24 de ani impotriva defrisarilor ilegale au fost ucisi. Cei doi au primit mai multe amenintari cu moartea, iar marti dimineata au fost prinsi intr-o ambuscada si impuscati.

Din cele 5,3 milioane de kilometri patrati de jungla, in Brazilia, doar 1,7 milioane sunt protejate prin lege. In anul 2010 au fost defrisate ilegal 700.000 de hectare, iar cifrele Guvernului arata ca fenomenul a luat amploare anticipand anularea amenzilor odata cu noul cod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.