Delta Vacaresti va fi declarata parc natural

delta_vacaresti_Delta Vacaresti va fi declarata parc natural, sustine ministerul mediului. Oficialii incearca sa finalizeze dosarul prin care acest colt de rai din mijlocul capitalei va deveni arie protejata.

Doar in acest fel Delta Vacaresti poate fi aparata de cei care o distrug aruncand gunoaie sau dand foc vegetatiei. Daca zona va fi protejata de lege, autoritatile ar putea amenaja spatii de promenada, iar noi ne-am putea bucura de o oaza de liniste aparuta in jungla urbana.

Aici s-a format un adevarat ecosistem in care isi duc veacul vidre, vulpi, pesti, serpi dar si peste 90 de specii de pasari. Natura ne-a oferit o oaza de liniste de 190 de hectare. Dar daca autoritatile nu iau masuri, exista riscul ca acest loc sa fie distrus.

Gigi zis Pescarul, cunoaste zona ca in palma. Locuieste aici de 16 ani si a vazut cum Delta s-a umplut de vulpi, dihori, pasari rare si vidre. ”M-am indragostit de zona asta. Nu glumesc. Mai vin si nenorociti dintr-astia care sunt dar nu ai ce sa le faci.”

Din pacate, pentru ca zona nu este protejata, exista persoane care arunca peste gunoaiele ca la groapa. Ca sa nu mai vorbim de incendiile provocate de rauvoitori. Ultimul a avut loc in luna martie. ”In urma acestui incendiu am gasit o vulpe moarta.”, a declarat Florinel Dragan.

Autoritatile sustin ca dosarul prin care balta Vacaresti ar putea deveni rezervatie e gata si ca pana la sfarsitul anului am putea vorbi de o arie protejata.

“Academia a analizat in urma cu 10 zile documentatia care a fost depusa. Aceasta arie merita, ca sa fie protejata chiar, repet, se impune.”, spune Dan Muntean.

“Pe baza avizului pe care il va da Academia Romana, printr-o hotarare de guvern, aceasta zona ar putea fi declarata parc natural sau arie naturala protejata.”, a declarat Anne Juganaru.

Mai ramane insa o problema de rezolvat pentru oficiali: cei peste o suta de proprietari care cer despagubiri pentru terenul din zona. ”Autoritatile vor face tot ce este necesar pentru a stinge litigiile cu proprietarii.”, spune Cristian Lascu.

In lume, marile orase se lupta pentru conservarea naturii si pentru crearea de noi zone naturale. In Praga exista 88 de arii protejate. Locuri asemanatoare se afla si la Londra, Berlin sau Chicago, dar si in Buenos Aires, cunoscuta rezervatie Costanera Sur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *