Cum oprim taierile ilegale de padure din Romania – solutii alternative

Cum oprim taierile ilegale de padure din Romania – solutii alternative
Cum oprim taierile ilegale de padure din Romania – solutii alternative
Cum oprim taierile ilegale de padure din Romania – solutii alternative

Conform unui studiu realizat de Greenpeace, in Romania in fiecare ora dispar 3 ha de padure. Vorbim despre radierea efectiva a unor zone intregi, despre taierea arborilor seculari si decimarea padurilor din zonele montane (sursa Global Forest Watch).

Ca de fiecare data problema este gestionarea proasta a acestui tezaur extraordinar cu care a fost binecuvintata Romania. Ca de fiecare data principalii vinovati sint conducatorii nostri care s-au aratat neputinciosi sau pur si simplu indiferenti fata de aceasta problema.

Au ei preocupari mult mai importante: trebuie sa organizeze alegeri si referendumuri, sa-si voteze imunitati, sa apara la televizor si sa doarma prin Parlament ca mai apoi sa inventeze taxe noi si sa-i absolve pe corupti de datorii.

Cui ii pasa ca Romania a pierdut din 2000 incoace ani sute de mii de hectare de padure si ca majoritatea taierilor se fac ilegal in parcuri nationale si zone protejate? Cui ii pasa ca se taie ultimele paduri virgine din Europa si ca animalelor protejate li se distruge habitatul?

Intre timp indianul Shubhendu Sharma a reusit sa aplice principiile de productie de la Toyota si a dezvoltat un proces prin care oricine poate crea ieftin si rapid o padure chiar la el in gradina. Shubhendu a reusit sa reduca de 10 ori perioada in care o padure ajunge la maturitate si ofera cunostintele sale gratis.

Problema taierilor ilegale nu e noua si nu e specifica Romaniei. In Brazilia de exemplu avem aceeasi Marie cu aceeasi palarie. Satui de indiferenta si neputinta autoritatilor, localnicii au decis sa ia masuri. Nu de alta, dar uneori problemele nu pot fi rezolvate doar cu vorba buna.

Oamenii au pus mina pe ce-au gasit prin jurul casei, au prins taietorii de lemne, i-au legat, i-au dezbracat si i-au batut dupa care le-au dat drumul in jungla. Click aici pentru articol si fotografii de la fata locului.

Oare ce-ar fi sa aplicam o metoda similara si in tara noastra?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *