Manastirea Frasinei si 600 de gospodarii din comuna Muereasca risca sa ramana izolate, dupa ce o alunecare de teren a afectat drumul care face legatura intre comuna si restul judetului.
Comuna Muereasca este situata in nordul judetului Valcea si este formata din opt sate asezate de-a lungul unei artere principale de circulatie, DJ 658 Gura Vaii – Muereasca – Manastirea Frasinei. Odata cu venirea primaverii, s-au activat si alunecarile de teren care au mai afectat comuna si in urma cu cativa ani. „Drumul judetean care face legatura intre DN 7, comuna Muereasca si Manastirea Frasinei este afectat de alunecarile de teren de la kilometrul 6+200. Surparea malului drept a obturat albia paraului Muereasca in proportie de 90% si a deviat cursul paraului spre zidul de sprijin al drumului judetean, existand pericol de prabusire a acestuia. Alunecarea a afectat si platforma drumului. In urma acestui fenomen, aproximativ 600 de gospodarii risca sa ramana izolate”, a spus Dan Ungureanu, primarul comunei Muereasca. In aceeasi situatie se afla si Manastirea Frasinei, cunoscut loc de pelerinaj pentru credinciosii din tara si din strainatate.
O femeie de 74 de ani risca sa ramana fara casa
Din cauza alunecarii de teren s-a produs o tasare a DJ 658 si pentru ca nu s-a intervenit, drumul judetean va fi afectat in totalitate. Zidul de sprijin al acestuia risca sa se prabuseasca, nemaiputandu-se circula in zona. O gospodarie a fost evacuata, oamenii mutandu-se la rude. In prezent, este in pericol gospodaria Mariei Andreescu, de 74 de ani. „Cand ne-am mutat aici, eu si sotul meu nu aveam nimic. Am luat-o de la zero, iar sotul meu a muncit 13 ani sub pamant, prin mina, pentru ca sa ne putem ridica gospodaria aceasta. Cred ca s-ar rasuci in mormant daca ar vedea ce s-a intamplat cu munca noastra de o viata”, a povestit Maria Andreescu. Batrana locuieste singura si nu vrea cu nici un chip sa plece din casa pentru care s-a chinuit atata amar de vreme. Frigul domneste in locuinta, iar vantul suiera prin crapaturile de un deget care s-au ivit in ziduri. Batrana spera ca autoritatile sa mai poata face ceva. „Am doi copii, o fata si un baiat. M-au rugat sa ma duc sa locuiesc la ei, dar nu am vrut sa plec din casa mea. Altadata, aici era o frumusete si aveam o gospodarie cu care ne mandream. Inca nu pot sa plec si sa uit totul…”, a precizat batrana, cu ochii plini de lacrimi. Femeia bolnava si impovarata de necazuri pare neputincioasa in fata problemelor. Nu intelege de ce natura, altadata prietenul oamenilor, s-a transformat acum intr-un dusman de temut.
Nu sunt fonduri pentru Muereasca
Primarul localitatii s-a zbatut sa intocmeasca repede toata documentatia necesara, pentru a obtine fonduri inainte ca situatia sa se agraveze. „Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a intocmit toata documentatia privind pagubele provocate prin activarea acestor alunecari de teren. Actele au fost deja inaintate la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, la Prefectura Valcea si la Consiliul Judetean Valcea. In urma acestor demersuri, autoritatile competente au intocmit un proiect de hotarare de guvern pentru a putea obtine fondurile necesare remedierii situatiei. Suma de care am avea nevoie este de noua miliarde de lei. Am inteles ca deocamdata nu sunt bani, dar speram sa ii primim, pentru ca situatia devine ingrijoratoare. Nu putem risca sa punem in pericol viata oamenilor, care nu au nici o sansa in fata naturii dezlantuite”, a declarat Dan Ungureanu.
Masinile care transporta lemn pun in pericol siguranta drumului
Drumul afectat de alunecarile de teren mai este pus in pericol si de transportatorii de masa lemnoasa din zona. „Cei de la Ocolul Silvic motiveaza ca nu pot renunta la traficul de lemn pentru ca au incheiat deja contracte pe care trebuie sa le onoreze. Aici oamenii au trait intotdeauna din prelucrarea si vinderea lemnului, dar se pare ca acum transportul masei lemnoase pune in pericol siguranta cetatenilor”, a precizat primarul Dan Ungureanu.
Sursa: Gazeta de Sud