Consens in Cisiordania, de dragul naturii

Israelienii si palestinienii isi unesc pentru prima oara fortele in numele unei cauze ecologiste.

In sangerosul si nesfarsitul conflict dintre israelieni si palestinieni, ceea ce n-au reusit sa faca tratatele de pace a reusit dorinta comuna de a salva natura.

O neobisnuita echipa compusa din colonisti evrei, militanti ecologisti israelieni si militanti palestinieni colaboreaza in Cisiordania pentru a salva animalele salbatice dintr-un canion arid. Acestea risca sa ramana fara sursele vitale de apa din cauza zidului de securitate pe care Israelul il ridica pentru a izola teritoriile palestiniene, relateaza NBC.

Gazelele, hienele si vulpile se adapa din raul strajuit de eucalipti care trece prin canionul din desertul Cisiordaniei. Zidul de securitate israelian, lung de 790 de kilometri, este finalizat in proportie de doua treimi. In curand, Israelul intentioneaza sa ridice o bariera de securitate de 13 kilometri care sa intersecteze regiunea Wadi Qelt, distrugand canionul care traverseaza Desertul Iudaic, in apropiere de Marea Moarta.

Wadi Qelt, sanctuar din vremuri biblice

Din vremuri biblice, preotii, profetii si evreii care fugeau de romani si-au gasit adapost in pesterile din Wadi Qelt si si-au astamparat setea din izvoarele sale. Ei impateau desertul cu leoparzii, lupii si soimii. Aici se spune ca a locuit si a raspandit credinta Ioan Botezatorul. Astazi, Wadi Qelt este una dintre ultimele zone salbatice din regiune, unde animalele se deplaseaza in voie. Potrivit echipei israelo-palestiniene, fauna salbatica si peisajele virgine din regiunea Wadi Qelt ar putea afectate in mod ireversibil.

„Este pentru prima oara in istoria Israelului cand un teritoriu geografic si natural este divizat de un zid fizic care nu lasa sa treaca nici o vietate mai mare decat un sobolan”, a declarat Avraham Shaked, membru al unei organizatii ecologiste israeliene.

Vulturul pitic, victima colaterala

Ecologistii cer guvernului israelian sa renunte la zidul de securitate in aceasta regiune si sa foloseasca in schimb camere de supraveghere. Militantii ecologisti de la Societatea pentru Fauna Salbatica din Palestina colaboreaza cu specialisti israelieni pentru a tine sub supraveghere animalele aflate in pericol, precum vanurelul (falco naumanni), un vultur pitic care isi instaleaza cuibul pe stancile din Wadi Qelt.

In ciuda faptului ca se tem de posibilele atacuri din partea rebelilor palestinieni, locuitorii coloniei evreiesti Kfar Adumim, din Wadi Qelt, vad in zidul de securitate o amenintare asupra naturii. Colonistul si ecologistul Roee Simn este de parere ca zidul va distruge fauna, iar gazelele care vin sa pasca iarba in zona vor disparea. „Cand vine vorba de zid, sunt de acord cu palestinienii”, spune israelianul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *