A luat sfarsit proiectul „Conservarea biodiversitatii in ariile naturale protejate Padurea Alparea si Padurea Goroniste”.
Prezentat de Asociatia Ecologica Cindrelul Sibiu in parteneriat cu Directia Silvica Bihor, proiectul si-a propus elaborarea unui plan de management integrat pentru protejarea si conservarea biodiversitatii in ariile naturale protejate din padurea de la Alparea, in acord cu nevoile de dezvoltare ale comunitatilor locale. Astfel, s-a recurs la consultari publice referitoare la obiectivele de conservare si masurile propuse pentru conservarea biodiversitatii pe baza rezultatelor obtinute din teren.
Rezultate
Padurea de la Alparea gazduieste doua arii protejate care se suprapun. Este vorba despre un sit de importanta comunitara din Reteaua Natura 2000, ce acopera intreg trupul de padure si a fost desemnat pentru conservarea unui habitat de padure si a trei specii de amfibieni, si o rezervatie naturala, pe o suprafata mai restransa, ce are ca scop conservarea unei populatii de narcise. „Studiile de teren efectuate anul trecut au infirmat prezenta tipului de habitat de padure mentionat in lege. In schimb au fost identificate alte doua tipuri de paduri precum si suprafete de padure ce nu pot fi codificate in sistem Natura 2000”, a precizat Mircea Faur, inginer in cadrul Directiei Silvice Bihor.
Toate cele trei specii de amfibieni au fost identificate. In ceea ce priveste rezervatia de narcise, din dezbaterile publice si din vizitele la fata locului, s-a constatat ca locatia este eronata fata de locul din teren unde apar plantele. In ceea ce priveste starea de conservare actuala pentru habitatele forestiere identificate este in general favorabila, spun specialistii. Populatia de narcise, chiar daca nu ocupa suprafete intinse, este intr-o stare favorabila. Nu acelasi lucru se poare spune despre speciile de amfibieni datorita faptului ca habitatele necesare acestora sunt aproape inexistente. „Ca atare, in cazul acestora se recomanda re-monitorizare pentru 1-2 ani, pentru a se putea lua decizia finala de mentinere sau nu ca obiectiv de conservare in sit”, a concluzionat Mircea Faur.
Conform reprezentantei Asociatiei Ecologice Cindrelul Sibiu, Andreea Rudolf, reprezentantii proprietarilor de terenuri s-au aratat interesati de promovarea si conservarea valorilor din ariile protejate de la Alparea. „Au fost receptivi la conservarea zonei cu narcise si la mentinerea padurilor printr-un regim durabil de gospodarire care sa permita si obtinerea de material lemnos pentru nevoile comunitatilor locale. Toti participantii la intalniri au acceptat si au subliniat importanta realizarii unui plan de management care sa surprinda realitatile locului atat din punct de vedere al conservarii biodiversitatii cat si din punct de vedere socio-economic”, a spus aceasta.
In perioada imediat urmatoare, planul de management elaborat va fi inaintat Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor pentru avizare si ulterior catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice pentru aprobare.