Copacii batrani, greu de taiat din cauza birocratiei

    In loc sa intocmeasca un inventar al pomilor-pericol public, ce pot cadea la furtuni, si sa ia masuri pentru indepartarea lor, autoritatile locale din Bucuresti vor ca, pentru taierea unui copac, solicitantul sa faca „un munte de acte”.

    Astfel, daca un arbore aflat la mai putin de doi metri de un imobil sta sa cada peste casa, gard sau masina, acesta va putea fi taiat numai la cererea unei persoane fizice/ juridice si numai dupa efectuarea unei expertize de catre un specialist din Ministerul Dezvoltarii. Cel care plateste „cercetarea” – intre 150 si 1.000 de lei – este solicitantul. In plus
    , niciun copac nu va fi taiat, indiferent unde este, fara acordul specialistilor Administratiei Lacuri si Parcuri Bucuresti.

    Toate aceste prevederi sunt trecute intr-un proiect de hotarare de consiliu, elaborat de consilierii Capitalei si semnat de Sorin Oprescu. Si lucrarile de refacere a plantatiei, in maximum un an de la doborarea arborelui subred ii revin tot celui care a solicitat taierea. Conform proiectului, in locul unui copac taiat, bucuresteanul va trebui sa planteze trei puieti, sa-i fotografieze si sa duca pozele autoritatilor. In caz contrar, se alege cu amenda.

    Ramane insa in aer problema cadastrului verde. Autoritatile nu stiu numarul copacilor batrani, desi numararea acestora trebuia facuta din 2007. Si aici vorbim despre arborii care ucid oameni sau distrug masini si case la prima furtuna mai puternica.

    Sursa: Evenimentul Zilei

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *