Crisul Repede si Crisul Negru ar putea deveni navigabile, pe bani europeni

Raurile Crisul Repede si Crisul Negru ar putea deveni puncte de atractie pentru turisti, daca autoritatile romane vor reusi sa atraga fondurile necesare pentru implementarea unui proiect care prevede transformarea celor doua Crisuri in rauri navigabile pentru ambarcatiuni mici.

Autoritatile de mediu romane si maghiare s-au intalnit la Oradea unde au discutat pe marginea unui proiect comun in managementul raurilor Crisul Repede si Crisul Negru. Proiectul prevede asigurarea scurgerii eficiente a apelor, refacerea lucrarilor hidrotehnice pentru evitarea inundatiilor si a zonelor umede, mentinerea nivelului de apa necesar navigatiei cu ambarcatiuni mici, intre Oradea-Gyula-Debretin si realizarea unei piste de biciclete pe diguri, care, in caz de dezastre, pot fi folosite pentru interventia utilajelor mari.

Pentru realizarea proiectului, autoritatile trebuie sa atraga fonduri europene. „Este un proiect unic in Romania, poate chiar si in estul si centrul Europei, o oportunitate de dezvoltare pentru Bihor in zona transfrontaliera. Prin realizarea lui se vor dezvolta si turismul, si infrastructura locala”, a declarat Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Potrivit sursei citate, proiectul este fezabil din punct de vedere tehnic si urmeaza ca specialisti olandezi sa ajute autoritatile romane la intocmirea dosarului pentru finantare. Potrivit estimarilor, in primele faze de lucru, ce se vor intinde pana in 2013, valoarea proiectului se ridica la peste 50 milioane de euro.

„Proiectul a fost aprobat in 2006, ideea apartinand partii romane. Am fi fericiti ca aceasta initiativa sa prinda viata. Daca se va implementa, va da valoare teritoriului in aceasta zona, care va deveni un centru de dezvoltare”, a declarat Kothay Laszlo, secretarul de stat al Ministerului Mediului din Ungaria.

Lucrarile cuprind aproximativ 25 de kilometri pe teritoriul Romaniei, de la Oradea pana la granita cu Ungaria, iar pe teritoriul maghiar vor ocupa peste 50 de kilometri. Autoritatile romano-ungare se vor consulta si cu ecologisti in privinta proiectului.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *