Transportul este cea de-a doua cea mai importanta sursa de emisii de gaze cu efect de sera din Europa, reprezentand peste 20% din total, potrivit unor studii realízate de Agentia Europeana de Mediu.
Potrivit rapoartelor, principalele sursele ale gazelor cue fect de sera sunt: industria de energie, cu 31% din total, urmata de transporturi (20.3%), emisiile rezidentiale si comerciale (14%) si industriile de constructii si de fabricatie cu 11% din total.
De asemenea, un raport independent publicat de Energy Information Administration (EIA) din Statele Unite arata valorile totale ale emisiilor de dioxid de carbon in Europa, plasand Romania pe locul 28, cu o valoare anuala de 86 de milioane de tone. Romania este surclasata in acest top de tari precum: Slovacia (34 de milioane tone/an), Elvetia (43 milioane tone/an), Danemarca (46 milioane tone/an), Norvegia (45 milioane tone/an) sau Ungaria (49 de milioane tone/an).
Cursuri de condus defensiv
Una din modalitatile de a reduce gradul de poluare, este promovarea sofatului defensiv, care a intrat recent in oferta tot mai multor companii.
De exemplu, compania de leasing ALD Automotive ofera companiilor locale cursuri de condus defensiv, prin trei alternative: condus defensiv cu notiuni introductive despre condusul ecologic, condus ecologic cu notiuni de condus defensiv si un program de condus ecologic.
O alta companie care sustine condusul defensiv si promoveaza cursuri in acest domeniu este Skop Driving. Potrivit acesteia, obiectivele cursurilor sunt: scaderea costurilor de exploatare a autovehiculelor si reducerea nivelului de poluare, scaderea timpului de imobilizare in service, cresterea nivelului de siguranta a pasagerilor din autovehicul, a pietonilor, dar si a celorlalti participanti la trafic, reducerea cheltuielilor de asigurare etc.
De asemenea, in perioada 1-8 martie echipajele Napoca Rally Academy si Politiei Judetene Cluj au oferit lectii de conducere preventiva femeilor.