Energia regenerabila trebuie sa devina mult mai regenerabila – tema dezbatuta aceasta saptamana la Conferinta Financial Times despre energie in Londra.
Desi oamenii de stiinta sunt de acord ca trebuie sa taiem emisiile de carbon din transport si generarea de electricitate pentru a preveni transformarea climei globului in mult mai fierbinte si neprevazuta, cele mai avansate ,,tehnologii regenerabile” sunt cel mai adesea bazate pe resurse non-regenerabile, au ascultat participantii.
Supratik Guha de la IBM a spus la conferinta ca vanzarea de celule solare de silicon este infloritoare, 2008 fiind primul an cand panourile pentru celulele solare le-au depasit pe cele utilizate pentru dispozitivele microelectronice.Dar, desi siliconul este cel mai abundent element de pe Pamant dupa oxigen, face relativ ineficienta lupta in competitia impotriva electricitatii rezultate din combustibilii fosili. Si, cea mai avansata tehnologie solara se bazeaza pe elemente mult mai rare decat siliconul.
Metale rare
Eficienta celulelor solare este masurata ca procent al energiei luminoase ce se converteste in electricitate. Celulele solare de silicon au atins 25% la finele lui decembrie. Insa, celulele solare multi-incrucisate pot atinge o eficienta mai mare de 40%.
Desi promovate ca viitoarul energiei solare, acestea si majoritatea celulelor multi-incrucisate isi datoreaza performantele metalului rar indiu, care este departe de-a fi abundent. Sunt mai putin de 10 minerale ce contin indiu, niciunul prezent in depozite semnificative- in total metalul reprezinta insignificanta procent de 0.25parti pe milion din scoarta terestra.
Marea majoritate a elementelor rare si scumpe sunt folosite la producerea ecranelor LCD, o industrie care a adus in ultimii ani pretul indiului la 1000 $ pe kilogram . Se estimeaza ca in conditiile fabricarii moderate a panourilor solare ce contin indiu rezervele sunt numai pentru aproximativ 10 ani.
Daca puterea solara va deveni sursa majora de electricitate, panourile solare vor trebui sa acopere suprafete imense, transformanad necesitatea indiului in esentiala.
Pretioasa Platina
Visul economiei bazate pe hidrogen intampina provocari asemanatoare, spune Paul Adcock de la compania engleza Intelligent Energy.
O metoda ieftina de a genera hidrogen s-a dovedit pana acum greu de atins. Noi abordari, cum ar fi utilizarea enzimelor bacteriene pentru a ,,separa” apa, mai au mult de mers pana sa devina viabile.
Pana acum, celulele de energie inca sunt cel mai eficient mod de-a transforma gazul in electricitate. Insa acestea se bazeaza in mare parte pe platina pentru a cataliza reactiile.
Problema este ca, platina face indiul sa para super- abundent. Este prezenta in scoarta terestra cam la 0.003 parti pe bilion si are pretul pe gram nu pe kg. Se estimeaza ca, daca cele 500 milioane de vehicule utilizate in zilele noastre ar fi dotate cu celule de energie, toata rezerva de platina ar fi consumata in 15 ani.
Din pacate celulele lipsite de platina sunt inca departe de linia de testare. Celulecatalizate de nichel au fost dezvoltatela Wuhan Univerity in China si au numai aproximativ 10% din rezultatele obtinute cu platina.
O noua abordare anuntata demonstreaza ca nanotuburile de carbon pot fi mult mai eficiente si ieftine decat platina. Insa, inca o data ar fi nevoie de multi ani pana celulele fara platina ar deveni comerciale.
Combustibil vs alimente?
Biocombustibilii, ca etanolul din porumb, sunt cele mai infame exemple de sustenabilitate indoielnica ale asa-zisei forme de energie regenerabila. De aceasta data non regenerabila sursa afectata este terenul arabil al lumii, a afirmat la intalnire Ausilio Bauen de la Imperial College din Londra.
Inca o data, sunt solutii potentiale, insa niciuna pregatita pentru a iesi pe piata. Biocombustibili din celuloza sau chiar lignina pot deriva din plante necomestibile sau lemn decat din recolte. Algele, crescute in bazine, continua sa atraga atentia si extragerea biocombustibilului din alge sau plante marine pot inlatura problema utilizarii pamanturilor.
Tehnologiile energiei regenerabile raman marea speranta a viitorului si sunt garantate fonduri de cercetare pe termen scurt. Dar daca nu apare o noua generatie de idei de energie sustenabila bazate pe resurse cu adevarat regenerabile, lumina regenerabila ar putea fi in pericol de a se estompa.
Sursa : http://www.newscientist.com/