Defrisarile si constructiile continua la liber in parcul Herastrau

Constructiile ilegale din parcul Herastrau continua. Firma „S.C. Domino „94 Impex S.R.L.”, detinuta de sotia afaceristului Bartolomeu Finis, a inceput constructia unei noi cladiri pe terenul de sapte hectare aflat in litigiu. Tot pe spatiul Bazei Sportive a parcului, firma „Nik Import Export S.R.L.” continua santierul ilegal inceput cu mai bine de o luna in urma. Mai mult, zona este defrisata si nici macar vizitele si amenzile din partea inspectorilor din primarii nu opresc constructiile. Situatia terenului este inca pe masa instantei, care a dat deja o hotarare impotriva actualilor proprietari. La fel, legalitatea certificatului de proprietate emis de Ministerul Tineretului si Sportului se judeca, fara sa fi primit o hotarare definitiva, de mai bine de opt ani.

Clubul sportiv „Sportul Studentesc”, singurul care a reusit sa-si pastreze, pana astazi, baza nautica in Herastrau a contestat in justitie inca din anul 2000 dreptul de proprietate al firmelor detinute de familia Finis si aflate in zona de influenta a afaceristilor Alexandru Bittner si Adrian Petrache. Instanta a hotarat deja impotriva „S.C. Te
rra Invest S.R.L.”, o firma strans legata de „Domino 94”, care avea in proprietate o parte a celor sapte hectare de teren. Dreptul de proprietate al „Domino 94” si legalitatea certificatului de proprietate emis de Ministerul Tineretului si Sportului in anul 1999 se afla pe rolul Judecatoriei sectorului 1 de mai bine de opt ani. Macar evidenta faptului ca terenul este in litigiu ar trebui sa blocheze, din start, orice tentativa de constructii. Totusi, „Nik Import Export” continua defrisarea a 7.300 de metri patrati si continua un santier care a fost deja amendat si oprit de inspectori in repetate randuri. Nu am putut discuta cu nimeni din partea firmei care sa justifice lucrarile. Tebuie sa precizam insa ca „Nik Import Export” nu este aceeasi firma cu cea care are in proprietate supermarketurile Nic, asa cum s-a crezut initial.

„Domino „94” detine cat teren ii convine
Intrebata de reporterii nostri cu privire la situatia terenului din Herastrau, Carmen Serbanescu, director la „Domino „94”, a considerat dreptul de proprietate indiscutabil, dar a insistat obsesiv ca firma nu detine sapte hectare, ci „doar” 63.000 mp din Baza Sportiva Herastrau. Cu toate acestea, cateva zile mai tarziu, la 21 aprilie, „Domino 94” a trimis o notificare Clubului Sportiv „Sportul Studentesc”, din care citam: „In baza contractelor de vanzare-cumparare, primul autentificat sub nr. 1761/20.07.2000 de BNP Lidia Saceleanu si al doilea autentificat sub nr. 2152/28.07.2003 de BNP Eugen Marincas, incheiate intre societatea noastra si -S.C. BTT S.A.- suntem proprietarii suprafetei de teren de 70.000 mp precum si a tuturor constructiilor – hangare, anexe, terenuri de tenis, etc. – care se afla pe aceasta suprafata…”. Notificarea anunta ca „Domino „94” se pregateste sa „demareze pregatiri in vederea modernizarii terenurilor de tenis si introducerea lor in circuitul sportiv”. Reprezentantii „Sportului Studentesc” spun ca prin aceste „pregatiri” se va incerca, din nou, evacuarea lor din spatiu. Concluzia vizibila a acestei notificari este, deocamdata, constructia unei noi cladiri, la doi pasi de santierul pornit de „Nik Import Export”, cladire care se ridica pe un teren „curatat doar de buruieni, pentru ca nu era altceva acolo”, dupa cum ne-a explicat doamna director Carmen Serbanescu. Ca si in cazul santierului „Nik”, nici noua constructie a celor de la „Domino 94” nu pare sa aiba aprobarile necesare. Si, din nou, este o constructie care se ridica pe un teren aflat in litigiu. Motivatia data de Carmen Serbanescu pentru ridicare noii cladiri suna asa: „Trebuie sa renovam terasa si sediul actual (cladire aflata la 20 de metri de noua constructie – n.r.), asa ca vom face un local temporar, pana terminam santierul.” Explicatia a fost data chiar in sediul cu pricina, care cel putin pe dinafara si la parter arata excelent. „Problema este la etaj. E groaznic daca vedeti ce e acolo”, a scurtat discutia doamna Serbanescu. Impasibili la reactiile autoritatilor, care nici ele nu sunt pe masura si fara interes pentru parcul public Herastrau, actualii proprietari de ocazie ai celor sapte hectare continua aproape nestanjeniti distrugerea spatiului verde.

Tunul imobiliar din Baza Sportiva Herastrau
Terenul in cauza este parte a „Parcului National”, creat la inceputul anilor 1900. Atunci s-au facut sute de exproprieri ale celor care locuiau pe suprafata actualului parc. Asanarea lacului si amenajarea spatiului urmau sa dureze, conform „Monitorului Oficial” din 21 aprilie/4 mai 1912, cel mult 12 ani. In acelasi document, o lege sanctionata de Regele Carol I declara de interes general exproprierea terenurilor si anunta destinatia „Parcului National” ca fiind, cu deosebire, pentru concursuri hipice, jocuri nationale, exercitii sportive, expozitii agrare si altele. In prima faza, in anul 1912, statul a locat 2.000.000 de lei pentru infiintarea parcului Herastrau. Chiar daca in perioada comunista cele sapte hectare ale Bazei Sportive au intrat in patrimoniul UTC, terenul a fost totusi deschis pentru oricine. Imediat dupa anul 1989 spatiul a devenit unul din cele mai mari tunuri imobiliare. A fost preluat de la UTC de catre Biroul pentru Turism si Tineret (BTT), aflat atunci in subordinea Ministerului Tineretului si Sportului (MTS). Apoi BTT a iesit din administrarea MTS dar, in anul 1999, a primit un certificat de proprietate semnat de ministrul Crin Antonescu. Documentul contravine legilor in vigoare, iar MTS nu avea oricum drept sa-l acorde. De atunci Baza Sportiva este ca si distrusa, copacii se taie la liber, iar terasele infloresc fara oprelisti.
Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *