Directiva UE pentru calitatea aerului

Textul prevede reducerea prafului fin din atmosfera, considerat periculos pentru sanatate.

Cetatenii Uniunii Europene sunt preocupati de poluarea aerului cu gaze de esapament si praf, considerandu-le principalele cauze ale problemelor de mediu si de sanatate.

O noua directiva elaborata la Bruxelles prevede reduceri importante ale limitelor admise pentru pulberile in suspensie si inglobeaza toate restrictiile anterioare privind limitele admise de ozon, dioxid de azot, dioxid de sulf, plumb, benzen si monoxid de carbon.

Noua directiva introduce norme severe pentru reducerea pulberilor in suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri (PM2.5), dar instaureaza o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste concentratia de pulberi in suspensie cu diametru mai mare, situat intre 2,5 si 10 micrometri (PM10). Un studiu al OMS anterior acestei decizii a reliefat ca pulberile foarte fine in suspensie, odata patrunse in plamani, afecteaza iremediabil caile respiratorii si sistemul cardiovascular al oamenilor.

Schimband normele pentru pulberi, Uniunea Europeana a facut un pas decisiv in lupta impotriva uneia dintre cauzele principale ale problemelor de sanatate ale oamenilor si ale problemelor de mediu, a specificat intr-un comunicat Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu.

Directiva insista pe reducerea PM2.5

Directiva privind calitatea aerului a fuzionat patru directive anterioare si o decizie a Consiliului privind calitatea aerului. Legea, care va trebui sa fie adoptata de fiecare tara membra UE, pastreaza reglementarile in vigoare privind concentratia ozonului, dioxidului de azot, dioxidului de sulf, plumbului, benzenului si monoxidului de carbon, dar introduce noi dispozitii privind pulberile in suspensie. In ceea ce priveste particulele fine, cu diametre inferioare sau egale cu 10 micrometri, textul mentine normele deja existente, introducand doar posibilitatea obtinerii unei derogari in zonele geografice cu probleme.

Concentratiile de PM10 pe durata unei zile nu trebuie sa depaseasca 50 µg/mc si nu mai mult de 35 de zile pe an. Concentratia maxima admisa a fost fixata la 40 µg/mc. Marea noutate a directivei rezida in stabilirea mult-asteptatelor norme privind particulele atmosferice inferioare sau egale cu 2,5 micrometri, care sunt cele mai periculoase pentru sanatate.

Conform directivei, statele membre nu trebuie sa depaseasca, pe teritoriul lor, plafonul de 25 µg/mc pentru aceste pulberi fine. Totusi, limita concentratiilor de pulberi in suspensie impusa prin aceasta directiva ra-mane superioara nivelului de 10 µg/mc, cerut initial de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Doi ani pentru transpunerea in dreptul national

Statele membre trebuie sa reduca praful din zonele urbane cu 20 la suta, pana in 2020, fata de nivelul anului 2010. Noua directiva va fi publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in mai 2008, iar statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a o transpune in dreptul national.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *