Unde se vor refugia milioanele de locuitori din Bangladesh?

0
367

Cresterea nivelului marii, inundatiile si fenomenele meteorologice extreme vor lasa, in urmatorii ani, milioane de locuitori din Bangladesh fara case si terenuri agricole. Ramasi fara hrana si resurse de apa potabila, ei vor migra in mod sigur. De teama inundatiilor si a ciclonilor, oamenii intotdeauna incearca sa se refugieze in zone mai sigure.

„Intrebarea este unde se vor duce oamenii din Bangladesh, tara cu peste 140 de milioane de locuitori si o suprafata mai mica de 90.000 kilometri patrati”, se intreaba un cercetator londonez care a studiat situatia, citat de Reuters. Potrivit acestuia, din cauza incalzirii climatice insasi supravietuirea populatiei din Bangladesh este pusa sub semnul intrebarii.

Previziunile cele mai optimiste spun ca, in urmatorii 50 de ani, o treime din zona de coasta a acestei tari va fi inundata, ceea ce va distruge casele si fermele a cel putin 20 de milioane de oameni. In ceea ce priveste perioada imediat urmatoare, se estimeaza ca numarul celor direct amenintati de inundatii si furtuni este de zece milioane.

Numai in cursul anului trecut, cele doua inundatii puternice si un ciclon au omorat peste 4.500 de oameni, au lasat alte doua milioane de persoane fara adapost si au distrus mai bine de 1,8 milioane de hectare de culturi de orez, principala resursa alimentara a tarii.

Perspectivele sunt cu atat mai sumbre cu cat oficialii guvernamentali sustin ca necesarul financiar pentru a face fata acestor amenintari depaseste posibilitatile tarii. Astfel, dezvoltarea unei infrastructuri rezistente la toate aceste fenomene extreme, care lovesc an de an Bangladesh-ul, ar presupune investitii de cel putin patru miliarde de dolari, in urmatorii 15 ani, pentru construirea de diguri, adaposturi impotriva ciclonilor sau drumuri rezistente. Fara acesti bani, oamenii din Bangladesh vor migra spre alte tari.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.