Legea anticianuri mai are o sansa

Pentru ca avea amendamente care-i schimbau sensul, proiectul legislativ a fost returnat Comisiei de Industrii.

Deputatii s-au contrazis, ieri, o ora si jumatate pe tema legii pentru interzicerea folosirii cianurilor in minerit. Acest proiect de lege, propus de senatorii Peter Eckstein (UDMR) si Gheorghe Funar (PRM), continea initial un articol unic prin care se interzicea utilizarea cianurilor in minerit.

Pentru ca, luna trecuta, Comisia de Industrii a facut modificari masive in acest proiect, deputatii au votat aproape in unanimitate retrimiterea lui la comisii. Argumentul hotarator a fost faptul ca modificarile aduse au schimbat complet sensul viitoarei legi.

Potrivit deputatului PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii, amendamentele propuse in cadrul dezbaterilor de luna trecuta stabileau ca tehnologia privind cianurile trebuie sa fie aplicata in Romania respectand directiva UE in acest domeniu. Aceasta intra in vigoare la 1 mai 2008 si nu interzice folosirea cianurilor, ci doar reducerea procentului lor. De asemenea, Iancu a mai spus ca, potrivit amendamentelor adoptate de comisie, Ministerul Mediului trebuie sa verifice zilnic daca folosirea cianurilor respecta normele stabilite.

Modificari neconstitutionale

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a criticat modul in care a procedat Comisia pentru Industrii, eliminand textul initiatorilor si introducand, in schimb, alte texte, fapt pe care acesta il considera neconstitutional. „Este impotriva Constitutiei care prevede sistemul bicameral in Romania. Astfel, Senatul ar fi frustrat sa se pronunte cu privire la o initiativa total noua.

Se frange si principiul posibilitatii parlamentarilor de a avea initiative legislative, pentru ca aceasta initiativa a noastra urmeaza sa nu fie discutata, de fapt, in Camera Deputatilor, deoarece amendamentele reprezinta o noua initiativa legislativa”, a spus Kovacs, citat de Mediafax. Drept urmare, deputatii PRM, PD-L, UDMR si PNL au cerut retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca acesta sa fie rediscutat in plen atunci cand va avea „o forma de luat in sea-ma”. Pesedistii au fost singurii care au pledat pentru forma pe care tot ei au elaborat-o in cadrul Comisiei pentru Industrii. Astfel, Ioan Bivolaru a aratat ca interzicerea cianurilor nu-si are locul in legea minelor.

PNL, impotriva cianurilor si a proiectului de la Rosia Montana

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (foto), a precizat ca grupul liberal sustine interzicerea cianurilor in industria miniera, adica varianta initiala a proiectului, si respinge amendamentele formulate de comisie. Liberalii au fost de acord, in consecinta, cu retrimiterea proiectului la comisie. Totodata, liderul Camerei a precizat ca liberalii se tem ca pentru proiectul initial nemodificat nu exista numarul de voturi necesar pentru adoptarea lui.

Olteanu a mai spus ca intelege ca mai sunt necesare negocieri pe aceasta tema. „Actuala guvernare este impotriva proiectului de la Rosia Montana si isi asuma responsabilitatea de a-l respinge pe cale administrativa, pentru ca nu indeplineste conditiile legale, dar asta nu are nicio legatura cu interzicerea cianurilor”, a subliniat Olteanu. „Vor aparea noi tehnologii, fara a distruge patru munti. Romania are nevoie de aur si peste 50, peste 100 de ani, si aurul nu pleaca din Romania pana cand apare o noua tehnologie”, a conchis Olteanu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *