Televiziunea americana PBS prezinta in premiera un nou film, regizat de Tibor Kocsis, despre cazul exploatarii aurului romanesc.
Cazul Rosia Montana va fi prezentat in premiera in America prin rularea filmului „Gold Futures”, al regizorului maghiar Tibor Kocsis. Filmul e o continuare a documentarului de anul trecut „New Eldorado, Blestemul aurului de la Rosia Montana”, care a castigat mai multe premii internationale. Pelicula „Gold Futures” va fi prezentata martea viitoare de reteaua americana de televiziune PBC, la ora locala 21:00.
In Statele Unite, filmul va rula in cadrul celebrei serii „Wide Angle” a televiziunii publice PBS, cunoscut pentru prezentarea unora dintre cele mai dificile situatii create in cele mai diverse colturi ale lumii. „Gold Futures” a fost filmat in muntii Transilvaniei si e prezentat drept o confruntare gen David si Goliath, transpusa in satul Rosia Montana, intre o puternica firma canadiana si un biet sat care incearca sa-si apere existenta.
Miza e cel mai mare depozit de metale pretioase din Europa, care masoara aproximativ 300 tone de aur si 1.600 tone de argint. Orasul minier a existat inca de pe vremea romanilor, care extrageau zeci de tone de aur si argint.
Marturiile localnicilor
„Wide Angle” prezinta o comunitate divizata de promisiunea catre bunastare si teama pentru un dezastru ecologic. Filmul incepe cu marturia unuia dintre localnici, care spune ca „au trecut sase ani de cand ne terorizeaza cu mutatul”. „Ei vor sa cumpere tot si pe toata lumea. Dar noi nu am plecat si nici nu vrem sa plecam”, spune sateanul.
Povestitorul de la „Wide Angle” prezinta situatia de la Rosia Montana ca pe o alegere pe care o au de facut satenii. Acestia vor trebui sa fie stramutati atunci cand compania canadiana va incepe lucrarile pentru exploatarea minelor.
Stramutarea mortilor atrage blesteme
Una dintre cele mai dureri ale localnicilor e ca vor fi nevoiti sa-si stramute mortii. „Sa-i puna Dumnezeu in situatia mea, sa-si inmormanteze singurul lor copil”, spune Maria Buran, una dintre protestatare, care pazeste mormintele familiei sale de teama ca fiul ei, care a murit la 18 ani, sa nu fie deshumat atunci cand cimitirul va fi mutat.
Un alt satean, Eugen Cornea, 53 de ani, fost topograf in minele care functionau pe vremea comunistilor, ii provoaca pe canadieni cu campania „Nu ne pot cumpara cu banii lor”. Topograful este vicepresedintele fundatiei Alburnus Maior, care una dintre opozantele proiectului. Cei care se opun proiectului se tem de riscurile ecologice pe care le implica exploatarea aurului.
Noul proprietar al minei, Rosia Montana Gold Corporation, va opera la o scara mult mai mare decat o facea fosta companie de stat. Aceasta va introduce pentru prima data exploatarea amplasamentului cu ajutorul cianurilor, ale caror deseuri vor ramane in zona, pe vecie, inchise in niste bazine.
Aurul, singura sursa de venit
Filmul prezinta si opiniile satenilor care au acceptat sa-si vanda proprietatile. Reprezentantii companiei spun ca aproape jumatate din sateni le-au acceptat ofertele de cumparare. Acestia considera ca Rosia Montana Gold Corporation e singura speranta pentru zona. „Aurul e singura sursa de venit aici. Nu poti trai numai cu sirop de trandafiri, din flori de soc sau cu seminte de floarea-soarelui”, spune unul dintre localnici.
Citeste articolul Documentar incendiar despre cazul Rosia Montana integral in Adevarul