Strategia de mediu a UE, influentata de un roman

Zoltan Hajdu a conceput un program pentru dezvoltarea turistica a unei microregiuni, care a fost preluat ca model de Bruxelles .

Zoltan Hajdu e unul dintre profesionistii mediului, care considera ca e inacceptabil ca oamenii sa distruga natura. Dupa ce a terminat Facultatea de Turism din Romania, a vrut sa se documenteze in problematica protectiei mediului. Ca urmare, a plecat cu o bursa in Franta, unde a studiat managementul mediului. La Strasbourg a obtinut si titlul de eco-consilier. De cativa ani face programe pentru educatia ecologica a romanilor din Targu Mures.

– Trebuie sa ai studii ca sa protejezi natura?
– Pentru mine protectia mediului e o pasiune si am fost intotdeauna fascinat de natura. Nici nu aveam 10 ani cand am urcat pe Retezat cu bunicul si am invatat ce inseamna o rezervatie. Mai tarziu, fiind student la Timisoara, am practicat orientarea turistica, iar verile mi le-am petrecut in munti, cred ca am cutreierat fiecare coltisor al Muntilor Carpati.

Mi se pare inacceptabil ca natura noastra, care e fantastica, sa fie distrusa. Dupa 1990, am vazut ca multi vorbesc despre protectia mediului, dar putini se pricep. Asa ca m-am hotarat sa ma profesionalizez si am reusit sa obtin o bursa in Franta, unde mi-am facut masteratul in managementul si analiza mediului. La Strasbourg am obtinut si titlul de eco-consilier.

Cred ca dezvoltarea economica actuala, orientata exclusiv spre crestere, e foarte periculoasa pentru mediu si incerc sa promovez principiile, unei dezvoltari durabile. Ca sa vorbesti la nivel de principii, trebuie sa ai cel putin cunostinte de mediu, iar ca sa faci programe ecologice trebuie sa fii specialist, deci sa ai diploma in acest domeniu.

– Ce inseamna educatie ecologica si cat de deschisi sunt oamenii spre ea?
– Dupa ce am revenit din Franta impreuna cu cativa colegi dedicati protectiei me-diului, am infiintat asociatia Focus Eco Center, la Targu Mures, cu scopul de a crea un centru de eco-consiliere si educatie ecologica dupa modelul asociatiilor similare din vestul Europei.

Era anul 1996 si a fost primul centru de acest gen din tara. In cadrul centrului, cu sprijinul financiar al fundatiei olandeze Milieukontakt Oost-Europa si in colaborare cu mai multe scoli din Targu Mures, am elaborat programe de educatie ecologica, care se refereau fie la cunoasterea naturii (de exemplu, observarea unui rau ca sistem ecologic si habitat al multor specii), fie se refereau la cunoasterea efectelor poluarii si a metodelor de prevenire a poluarii (de exemplu, poluarea provocata de diferitele deseuri si metodele de reciclare a anumitor materiale).Un exemplu practic a fost reciclarea hartiei, copiii au realizat carti postale din hartie reciclata.

Citeste articolul Strategia de mediu a UE, influentata de un roman integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *