Coruptie la nivel inalt pentru mascarea incalzirii globale

0
568

Paul Wolfowitz a modificat un raport referitor la schimbarea climei, protejand interesele marilor companii petroliere.

Presa internationala a semnalat, de mai multe ori, faptul ca administratia Bush nu pare sa ia in serios avertizarile specialistilor referitoare la schimbarile dramatice ale climei. La aceasta se adauga si refuzul mai vechi al Casei Albe de a semna protocolul de la Kyoto. Analistii politici considera ca, in acest mod, administratia de la Washington ii sustine pe colosii industriali din SUA. Un aliat de nadejde in acest sens s-a dovedit a fi fostul „vultur” neoconservator, Paul Wolfowitz.

Administratia ameri-cana a incercat mereu sa influenteze deciziile Bancii Mondiale referitoare la fondurile ce ar fi trebuit alocate pentru contracararea efectelor produse de modificarile climaterice, arata cotidianul britanic „The Independent”.

O mana sub-stantiala de ajutor a venit chiar din partea fostului presedinte al World Bank, Paul Wolfowitz, care a fost nevoit sa de-misioneze in primavara acestui an in ur-ma unui scan-dal de co-ruptie cu tenta se-xuala. Adept al razboiului din Irak si al unei linii dure a politicii americane externe, Wolfowitz (fost secretar al Apararii) a modificat, de cel putin doua ori, niste rapoarte realizate de specialistii Bancii Mondiale, referitoare la fenomenul de incalzire globala.

El a sters personal cuvintele „schimbari climatice” din titlul unui astfel de document, si a ordonat ca textul sa fie schimbat, in sensul „ridiculizarii” referirilor la incalzirea globala si la alternativa folosirii „energiei verzi”. Kristalina Georgieva, director pentru Dezvoltare durabila si Mediu al World Bank, a declarat ca presedintele World Bank era de parere ca subiectul incalzirii globale este „controversat din punct de vedere politic”, incercand in acest mod sa isi mascheze propriile convingeri politico-financiare.

Publicatiile americane au facut deseori aluzie la faptul ca „vulturul” Wolfowitz este un apropiat al administratiei Bush, dar si al cercurilor de mari industriasi, in special al petrolistilor, cum ar fi gigantul EXXONMobil.

Oameni de stiinta finantati de EXXON Desi, in proportie co-varsitoare, comunitatea stiintifica internationala sustine ca activitatea umana este vinovata pentru producerea gazelor cu efect de sera care au dus la cresterea temperaturii la nivel global, think tanks-urile conservatoare si lobby-istii industriasilor din SUA fac tot posibilul sa dezminta aceste concluzii, finantand „studii” care sa demonstreze ca incalzirea globala este „o farsa” si o dovada de manipulare subtila.

In afara de diversi specialisti, EXXON (de altfel, cea mai mare companie petroliera din lume) „ajuta financiar” si diverse publicatii, cum ar fi „TechCentralStation”, care in 2005 a primit suma de 95.000 de dolari pentru „informatii, analize si comentarii” referitoare la controversatul fenomen al incalzirii globale. O institutie de prestigiu care a primit o „sponsorizare” de peste 1,3 milioane de dolari este Competitive Enterprise Institute (CEI), o organizatie americana nonprofit, ce promoveaza „libera initiativa” (dupa cum se auto-defineste), dar care elaboreaza si studii referitoare, printre altele, la efectele economice pe termen lung ale schimbarilor climatice.

Citeste articolul Coruptie la nivel inalt pentru mascarea incalzirii globale integral in Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.