Patru galaxii fuzioneaza si incing intreg Universul

Caldura degajata de acest megaeveniment celest, petrecut la o distanta de cinci miliarde de ani lumina, ajunge abia acum la noi si ne „coace” ca intr-un cuptor.

De undeva, din spatiul cosmic, ne vin imaginile a patru galaxii masive care se ciocnesc si fuzioneaza oferind pamantenilor cel mai mare spectacol galactic cunoscut de omenire. Cercetatorii de specialitate stau cu ochii telescoapelor in directia de unde vine o lumina orbitoare, nemaiintalnita pana acum, sperand sa descopere logica procesului de formare a galaxiilor uriase si motivul pentru care multe dintre ele au incetat sa mai dea nastere stelelor, in urma cu miliarde de ani.

Astronomii clasifica orice fuziune intre doua sau mai multe galaxii dupa marimea galaxiilor implicate in acest fenomen. Astfel, daca se ciocneste o galaxie mare cu una pitica, avem de-a face cu o fuziune „mica”. Cand ciocnirea are loc intre doua galaxii egale ca marime, atunci fuziunea este „vasta”, iar daca sunt implicate, ca acum, mai mult de doua galaxii si toate sunt de dimensiuni mari, atunci fenomenul se numeste „megaeveniment” galactic.

Ciocnirea despre care vorbim astazi a fost descoperita cat se poate de recent, fiind anuntata in revistele de stiinta abia acum cateva zile. Profesorul de Astrofizica Kenneth Rines, de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica din Cambridge, Massachusetts, Statele Unite, impreuna cu colectivul pe care il conduce, a comunicat aceasta descoperire si a catalogat-o drept „cea mai mare fuziune galactica” inregistrata vreodata.

Ciocnirea are loc in centrul unui cluster galactic botezat CL0958+4702, care se afla la aproximativ cinci miliarde de ani lumina de Pamant. Adica, imaginile pe care le vedem acum reprezinta „filmul” unui eveniment care a inceput exact acum cinci miliarde de ani.

Citeste articolul Patru galaxii fuzioneaza si incing intreg Universul integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *