Consumul unei singure portii de cereale integrale poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale. Consumul a mai multor portii de cereale integrale ar putea micsora riscul hipertensiunii in viitor. Aceasta este concluzia unui studiu publicat in Revista Americana de Nutritie Clinica.
Oamenii de stiinta au observat in cazul participantilor ca dezvoltarea hipertensiunii arteriale intr-o perioada de peste 10 ani de monitorizare a scazut cu 4 la suta daca au consumat cereale integrale la masa. Desi procentul de scadere nu pare a da un mare avantaj, cercetatorii americani sunt de parere ca orice mic pas este important, hipertensiunea putand duce la infarct, accident vascular cerebral si alte probleme serioase de sanatate.
Cerealele integrale care „furnizeaza” toate elementele din grane sunt graul, ovazul, boabe de porumb coapte, orez brun, secara etc. Studiul efectuat pentru a descoperi efectele consumului de cereale integrale a inclus aproape 29.000 de femei din Statele Unite ale Americii, care erau angajate in sistemul sanitar. Studiul a inceput in 1992, iar femeile implicate aveau cel putin 45 de ani, varsta medie fiind de 50 de ani. Acestea au completat un chestionar privind alimentele consumate in anii anteriori inceperii studiului.
Femeile incluse in studiu au fost monitorizate pe o perioada de 10 ani, in medie. In aceasta perioada, aproape 9.000 de femei din grupul monitorizat au fost diagnosticate cu hipertensiune arteriala. Comparativ cu femeile care nu consumau frecvent cereale integrale, cercetatorii americani au constatat ca cele care consumau cel putin de 4 ori pe zi cereale integrale erau cu 23 la suta mai putin predispuse la a fi diagnosticate cu tensiune arteriala mare in timpul studiului.
Citeste articolul Cerealele integrale ajuta la scaderea tensiunii arteriale integral in Gandul