Poluarea, cauza a 40 la suta dintre decesele umane

Apa contaminata cu chimicale si agenti patogeni, solul poluat si atmosfera in care activitatile umane disperseaza nenumarate substante nocive sunt cauzele a circa 40 la suta din decesele oamenilor.

La aceasta cifra a ajuns profesorul de ecologie David Pimentel, de la Universitatea Cornell din New York, dupa ce a pus cap la cap concluziile a peste 120 de studii diferite privind degradarea mediului. Astfel, faptul jumatate din cele 6,5 miliarde de pamanteni ai anului 2007 au ajuns sa traiasca in mediul urban nu inseamna ca se bucura de apa curenta si canalizare, ci de conditii de viata mai insalubre decat in multe localitati rurale izolate. Apa poluata din aglomeratiile urbane provoaca 80 la suta dintre bolile infectioase, care duc la 1,2-2,7 milioane de decese anual.

Aerul poluat de catre mijloacele de transport care se inghesuie in orase mai face inca trei milioane de morti pe an. Acestora li se adauga alte trei milioane de oameni ucisi de chimicalele raspandite in aer, in timp ce decesele puse pe seama poluarii solului nu pot fi cuantificate. Se stie insa ca substantele poluante din sol patrund in apa si alimente, fiind vinovate de cancere, defecte de nastere, probleme imunitare si de schimbarea echilibrului natural, care favorizeaza raspandirea microbilor. In plus, incalzirea globala favorizeaza raspandirea parazitilor exotici si renasterea cu ferocitate sporita a unor boli considerate a fi “tinute sub control”, precum gripa si tuberculoza.

Citeste articolul Poluarea, cauza a 40 la suta dintre decesele umane integral in Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente