Ecologistii care vroiau sa-l astepte pe Sarkozy, pe Arcul de Triumf, amendati de politisti

Opt din cei 15 activisti Greenpeace care s-a urcat, luni, pe Arcul de Triumf din Bucuresti, pentru a-l intampina pe presedintele francez Nicolas Sarkozy si pentru a cere interzicerea importului si utilizarii porumbului modificat genetic, au fost amendati de politisti.

„La Sectia 2 de Politie au fost duse 15 persoane, respectiv trei austrieci, doi slovaci, doi maghiari si opt romani, care au protestat pe Arcul de Triumf din Capitala. Romanii au fost amendati cu cate o mie de lei, urmand ca si cetatenii straini sa fie sanctionati contraventional, dupa ce vor veni translatori, asa cum cere procedura in astfel de cazuri”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan.

Mai multi protestatari, imbracati in salopete galbene inscriptionate „Greenpeace” si purtand casti de protectie, au urcat pe schelele montate pentru restaurarea Arcului de Triumf, unde au intins un un banner de 10/8 metri, cu mesajul „ROMANIA: JOIN FRANCE AND GO GMO FREE!/ROMANIA: URMEAZA FRANTA, STOP OMG!”, adresat Guvernului Romaniei.

Jandarmii bucuresteni au intervenit cu doua echipaje, care i-au coborat pe activistii Greenpeace de pe monument si i-au dus la Sectia 2 de Politie pentru a fi luate masurile legale impotriva lor. De asemenea, la fata locului au sosit mai multe echipaje ale politiei si un echipaj de pompieri.

Jandarmeria Romana si Primaria Capitalei au comunicat agentiei MEDIAFAX ca manifestatia nu a fost organizata legal, lucru confirmat si de protestatari.

Potrivit unui comunicat al Greenpeace, douazeci de activisti urmau sa participe la aceasta actiune, urcand pe Arcul de Triumf din Capitala, „un simbol al victoriei si al prieteniei romano-franceze”, pentru a desfasura Autorii comunicatului precizeaza ca intentioneaza sa-l intampine pe Sarkozy ca pe un „simbol al victoriei in lupta anti OMG”.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, face luni o vizita oficiala fulger la Bucuresti, in cursul a catorva ore el urmand sa aiba intalniri cu presedintele si cu premierul, sa participe la un dejun oferit de Traian Basescu, sa semneze un parteneriat strategic si sa rosteasca un discurs in Parlament.

Activistii, care cer autoritatilor romane sa se alature Frantei si sa interzica organismele modificate genetic, au protestat, miercurea trecuta, in fata Palatului Victoria, cerandu-i premierului sa interzica importul si cultivarea porumbului modificat genetic inainte de inceperea insamantarilor.

Atunci, 15 protestatari au cerut prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu sa activeze de urgenta clauza de salvgardare pentru interzicerea porumbului modificat genetic si ca, in sedinta de Guvern de miercuri, sa discute aceasta problema si sa anunte intentia de a interzice porumbul modificat genetic MON810, astfel incat sa sprijine agricultura durabila care produce alimente sanatoase si protejeaza mediul si sanatatea oamenilor.

Manifestantii purtau un banner pe care scria „Tariceanu: romanii nu vor porumb modificat genetic !”. Trei dintre activisti, legati la ochi, au simutat ca sunt hraniti cu forta de un altul, care avea „fata” premierului si era manuit, ca o marioneta, de compania producatoare porumb modificat genetic.

Ecologistii au spus ca, in urma cu doar cateva saptamani, Franta a aderat la blocul statelor europene care au interzis porumbul modificat genetic, iar Comisarul european de mediu Stavros Dimas a adus recent in atentie noi dovezi stiintifice care arata ca aceasta planta modificata, care produce propriul pesticid, nu este sigur pentru mediu.

Riscurile pe termen lung ale porumbului modificat genetic pentru sol, animale, plante si sanatatea oamenilor raman inca necunoscute, dar studiile pe termen scurt – respectiv trei luni – arata semne de toxicitate in organele interne (ficat si rinichi) la animalele testate si ca toxina produsa de planta are efecte negative asupra speciilor neavizate si asupra solului.

Activistii sustin ca ministrul Mediului, Korodi Attila, a votat in aceasta luna pentru interzicerea porumbului modificat genetic in Romania si ca, din toamna trecuta, Ministerul Agriculturii si-a aratat sustinerea pentru initiativa de interzicere a MON810 din partea Ministerului Mediului. In favoarea demersului lor, ecologistii adauga ca supermarket-urile elimina din rafturi alimentele modificate genetic, iar consumatorii resping categoric aceste produse.

Totodata, spun ei, fermierii nu au parut interesati sa cultive porumb modiicat genetic, doar 0,01 la suta din productia totala de porumb fiind modificata genetic, restul fiind porumb conventional si ecologic care combate pe cale naturala, in mod eficient, acelasi daunator pentru care a fost creat MON810.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *