Ministrul turismului, Elena Udrea, insista pe promovarea ecoturismului prin utilizarea transportului cu caruta trasa de cai, o alternativa la stadiul rudimentar al infrastructurii rutiere din anumite zone turistice din Romania.
Aflata ieri in zona turistica Padina – Pestera, judetul Dambovita, Udrea a declarat ca ar fi fost mai potrivit daca ar fi venit cu ATV-ul sau cu caruta, cu toate ca a parcurs drumul cu masina de teren a Prefecturii Dambovita. „E greu sa vii pe drumul acesta. Daca ne gandim la agroturism si ecoturism e placut sa traiesti asa o experienta, sa mergi cu caruta, dar nu pe un drum atat de lung ca acesta si pentru un proiect asa cum este aici. Trebuie reparat drumul in primul rand. Stadiul rudimentar al infrastructurii poate fi un avantaj. Putem porni de la acest stadiu, oarecum inapoiat, si putem crea o zona turistica pretabila la ecoturism”, a spus Elena Udrea, citata de Mediafax. Aceasta a afirmat ca zona Padina – Pestera este foarte potrivita pentru ecoturism, turismul de observare a animalelor si ciclo-turism. „Turistii pot veni aici pentru o multime de lucruri pe care sa le traiasca intr-un mod in care nu o pot face in alta parte. Privelistea, faptul ca pot face turism de observare a animalelor, sunt specii rare de pasari, de flori, se poate pescui. Se poate merge cu ATV-ul, se poate face ciclo-turism in aceasta zona. Inteleg ca exista un proiect ca in Parcul National Bucegi sa se faca un traseu de ciclo-turism. Cred ca trebuie sa ne orientam spre ecoturism, spre turismul in masa” a mai spus Udrea.
De altfel, ministrul turismului a declarat ca va sprijini cu promovare si cu bani din bugetul Ministerului un proiect al autoritatilor locale din Dambovita, care prevede construirea unei statiuni turistice in zona. Valoarea totala a proiectului este de circa 200 milioane de euro. In ceea ce priveste infrastructura, este prevazuta deschiderea accesului auto prin drumul Moroieni – Moeciu si Paduchiosu – Babele.
„Proiectul acesta trebuie sa demareze cat mai repede. Ne trebuie o alternativa la Valea Prahovei. Ministerul are finantare pentru dezvoltarea zonelor de schi din Carpati, dar cand am facut lista cu proiectele pe care le sprijinim nu am stiut de existenta acestui proiect, insa il vom introduce in aceasta lista”, a afirmat ministrul. Proiectul presupune construirea mai multor partii de schi, piscine, stranduri, terenuri pentru sporturi de iarna, capacitati de trasport pe cablu, parcari, instalatii de apa si tunuri de zapada, precum si capacitati de cazare si infrastructura rutiera.
„Pastele in Bucovina” a relansat turismul in zona
Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, ca programul „Paste in Bucovina” a fost un succes si ca astfel a fost relansat turismul in zona. Potrivit operatorilor de turism din judet, in perioada 10 – 20 aprilie s-au inregistrat aproximativ 28.000 de turisti, afluxul mai mare fiind in zilele de Paste. Cele mai aglomerate zone au fost: Sucevita, Gura Humorului, Vama si Putna. Turistii au fost cazati atat la pensiuni si hoteluri, cat si la rude sau prieteni. Potrivit lui Flutur, 15% dintre turisti au venit din Germania, Austria, Grecia, Elvetia si Spania.
Sursa: Gardianul