Emisiile de carbon trebuie sa atinga cote maxime pana in anul 2020

incalzirea globalaMentinerea cresterii temperaturii globale sub 2 grade Celsius va fi aproape imposibila daca nu se vor reduce emisiile de carbon pe parcursul urmatorilor zece ani, sugereaza analistii.

Concluzia vine in urma unui studiu facut de catre UK Met Office (UKMO)- oficiul national de meteorologie. Chiar daca emisiilor vor atinge cote maxime in anul 2020, exista o sansa de 50% ca temperaturile sa creasca cu mai mult de 2 grade Celsius, tinta adoptata de catre blocul G8 la summit-ul din iulie. Potrivit UKMO, atingerea unei tinte mai mici de 1,5 grade Celsius, favorizata de catre tarile aflate in curs de dezvoltare, este practic imposibila. Constatarile provin din programul Avoid, condus de Oficiul Met in caloborare cu alte institutii de cercetare ale Marii Britanii, aflate sub finantarea guvernului. Cele mai recente rezultate au fost prezentate in cadrul summit-ului ONU privind schimbarile climatice, de la Copenhaga. Programul Avoid are scopul de a folosi cele mai recente cunostinte stintifice pentru a face evaluari, bazate pe risc, ale impactului global si regional pe care il are cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Practic imposibil

Cercetatorii Avoid au conclus ca, cu cat emisiile de gaze vor ajunge la cote maxime si vor scadea mai repede, cu atat declinul va putea fi mai bland. Conform calculului, daca emisiile ating punctul maxim in anul 2018, iar apoi se reduc cu 4% pe an, ar exista sanse de 50% ca incalzirea sa fie mentinuta sub 2 grade Celsius. Daca emisiile vor atinge maximul doi ani mai tarziu, in anul 2020, declinul ar trebui sa fie de cel putin 5% pe an, pentru ca dupa aceleasi sanse temperatura sa ramana sub 2 grade Celsius.

„Daca ajungi in anul 2025 iar emisiile nu au atins inca apogeul, este practic imposibil ca temperaturile sa ramana sub 2 grade Celsius,” a declarat pentru BBC Vicky Pope, seful stiitelor climatice de la Met Office. Bazandu-se pe alte cercetari socio-economice ale altor institutii, echipa Avoid considera ca reducerea emisiilor cu mai mult de 5% pe an ar fi maximul posibil.

Acest articol apare si pe www.infoprompt.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *