Fabrici ecologice

site_164_pic_305.jpgAbatoarele, morile, fabricile de paine, de lactate sau de conserve conventionale pot deveni bio daca respecta cateva reguli specifice.

Orice procesator care produ-ce la ora actuala alimente cu chimicale poate scoate pe piata si produse sana-toase, ecologice. Tot ce are de facut este sa respecte cateva reguli specifice sistemului ecologic, sa comple-teze o fisa de inregistrare in sistem, pe care sa o depuna la Ministerul Agriculturii, si sa incheie un contract cu un organism de inspectie si certificare acreditat.

REGULI. Potrivit Ameliei Ra-chi-ta, reprezentantul CERES Certi-fi–cation Romania, procesatorul eco tre-buie sa asigure trasabilitate si transparenta, sa nu se permita contaminarea produselor ecologice din cauza unei manipulari necores-pun-zatoare si sa aiba o evidenta foar-te buna a documentelor. Si sa inteleaga ca numai materia prima eco poate fi procesata in produse eco. Operatorul trebuie sa detina toate certificatele de la furnizorii de produse ecologi-ce, avizele de insotire a marfii, protocoalele de procesare, jurnalul depozi-tului. Toate aceste inregistrari trebuie sa faca referire la statutul ecologic al produsului. Cu exceptia materiei prime venite direct din camp, doar produse ambalate si etichetate corespun-zator trebuie acceptate in procesarea eco.

O fabrica poate procesa atat eco-lo-gic, cat si conventional daca asigu-ra o buna separare a celor doua cate-gorii de produse din momentul pre-luarii materiei prime, pe parcursul prelucrarii, depozitarii si pana in clipa van-zarii. Cea mai buna separare este cea in spatiu, care presupune exis-tenta depozitelor si liniilor de pro-cesare separate pentru eco si conventional. Insa separarea in spatiu este mai greu de realizat, deoarece im-pune investitii mai mari. De aceea, standardele ecologice permit si separarea in timp: se foloseste aceeasi linie de productie pentru eco si conventional, dar in intervale de timp diferite. Inainte de procesarea ecologica, linia tehnologica trebuie curatata cu substante admise de reglementarile in domeniu. In cazul unei procesari continue – la moara – operatorul trebuie sa se asigure ca o cantitate suficienta de materie prima eco este folosita pentru „curatirea” utilajelor, produsul rezultat fiind vandut drept conventional.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *