Federatia de Aparare a Padurilor: Avem si „criza forestiera”

Federatia pentru Apararea Padurilor cere elaborarea urgenta a unor acte normative subsecvente Codului silvic, a unui program guvernamental de refacere a padurilor, pentru a iesi din „criza forestiera actuala”, apreciind ca rolul statului in mentinerea si apararea padurilor trebuie intarit.
paduri
„Romania se afla in plina criza forestiera, cu efecte dezastruoase asupra populatiei, economiei tarii si protectiei mediului. Printre cauzele crizei forestiere se numara lipsa de raspundere a guvernantilor privind integritatea padurilor in Romania, neelaborarea si nepromovarea de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a actelor normative privind mentinerea padurilor, desi acestea constituie singura resursa energetica regenerabila, exploatarea ilegala a padurilor, insuficienta legislatiei silvice, insuficienta monitorizare a modului de respectare a legislatiei silvice existente in sectorul privat”, a spus presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor, Marian Stoicescu.

Motive
Acesta a enumerat cateva dintre cauzele crizei: neformarea unei constiinte forestiere in randul populatiei, aplicarea abuziva a Legii 247/2005 privind reconstituirea dreptului de proprietate, intensificarea exploatarii padurilor. Acesta a sustinut ca in ultimii ani s-au epuizat o mare parte din „padurile aflate la varsta exploatabilitatii”, precum si o parte din padurile aflate in clase de varsta apropiata celor de exploatare. Suprafata de fond forestier de 6,4 milioane de hectare raportata la numarul de locuitori ai tarii este sub media europeana, aceasta fiind 0,27 hectare pe locuitor in Romania, fata de 0,31 hectare pe locuitor media europeana. Solutii: intarirea rolului statului in mentinerea si apararea padurilor, cum se intampla si in alte tari ale UE, elaborarea unui program guvernamental de refacere a padurilor, elaborarea de urgenta a actelor normative subsecvente Codului Silvic, impadurirea terenurilor defrisate si a terenurilor degradate conform prevederilor Legii 46/2008 – Codul silvic.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente