Foisoarele de supraveghere din Delta, demolate

Un numar de 65 de foisoare ornitologice din Delta si terenul aferent acestora au fost trecute in domeniul privat, ele putand fi astfel vandute. Ornitologii acuza autoritatile ca distrug bunurile finantate de Banca Mondiala, fara acordul acesteia, pentru a putea privatiza terenuri protejate ecologic.

Ornitologii acuza autoritatile ca distrug bunurile finantate de Banca Mondiala, fara acordul acesteia, pentru a putea privatiza terenuri protejate ecologic.
Guvernul a emis o hotarare care permite vanzarea unor terenuri aflate sub protectie ecologica stricta de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Conform HG 44/2008, 65 foisoare pentru monitorizarea zonelor protejate ecologic din Delta si pentru observarea pasarilor din zonele de interes avifaunistic si terenul aferent acestora au fost trecute din domeniul public national in cel privat al statului. Articolul 2 al hotararii prevede ca „trecerea in domeniul privat al statului a imobilelor se face pentru scoaterea acestora din functiune, in vederea valorificarii si, dupa caz, casarii”.

Paul Cononov, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), initiatorul HG 44/2008, a declarat ca toate cele 65 de foisoare din Delta trecute de Guvern in domeniul privat vor fi demolate si inlocuite cu alte constructii similare realizate din fonduri de investitii alocate de Ministerul Mediului. „Inlocuirea foisoarelor vechi cu altele noi va costa bugetul ARBDD aproximativ un milion de euro. Banii sunt alocati din bugetul de stat, iar demolarea va incepe in primavara”, a spus Cononov. Ornitologul Kiss Botond, care a initiat construirea foisoarelor de monitorizare ecologica din Delta, spune ca acestea sunt in buna stare si nu ar trebui sa fie demolate. „Foisoarele respective au fost construite, in 1994, cu fonduri alocate de Banca Mondiala (BM) pentru organizarea ARBDD. Ele asigura o monitorizare permanenta a Deltei de catre agentii ecologi. Numai ca, fata de proiectul BM in care se prevedea ca teritoriul ARBDD sa fie supravegheat permanent din aceste foisoare de catre 120 de agenti ecologi, acum monitorizarea se face doar cu 30 de agenti. ARBDD s-a gandit, se pare, sa le desfiinteze pentru ca nu mai are oameni pentru a le utiliza”, a declarat Kiss.
Foisoarele care urmeaza sa fie demolate au costat BM peste 4 miliarde de lei, la cursul leului din 1994. Ornitologii sustin ca demolarea foisoarelor pentru monitorizare ecologica nu poate fi efectuata fara acordul scris al Bancii Mondiale. Paul Cononov, guvernatorul ARBDD, a declarat ca nu a solicitat acordul Bancii Mondiale pentru demolarea foisoarelor din Delta. Cononov sustine ca nu ar fi nevoie de acest acord pentru ca ele sunt inscrise in patrimoniul ARBDD, iar aprobarea demolarii prin hotarare a Guvernului este suficienta.
Ornitologii sunt nemultumiti de manevra la care a recurs ARBDD si cred ca aceasta este o portita pentru a privatiza o parte a domeniului public din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Ei sustin ca sunt cateva foisoare pe care au pus ochii de mai multa vreme persoane influente. Conform spuselor ornitologilor, ar exista un plan laborios de transformare a zonelor respective in baze turistice, iar privatizarea foisoarelor ar fi doar un inceput. Cele mai ravnite terenuri de pe teritoriul ARBDD sunt cele pe care se afla amplasate foisoarele de la Gura Portitei, Periteasca, Periboina, Edighiol, Grindul Chituc, Grindul Lupilor, Sacalin, Zatoane, Bisericuta, Matita-Merhei, Erenciuc, Nebunul, Rotundu, situate in zone strict protejate din punct de vedere ecologic.

Lege Interdictie
Legislatia de mediu interzice accesul persoanelor in zonele strict protejate ecologic. Conform legilor mediului si a ARBDD, foisoarele ornitologice din zonele strict protejate nu pot fi demolate pentru ca la acestea au acces doar agentii ecologi.

Acuzatie
Rea-credinta

HG 44/2008, in opinia ornitologilor, este o dovada de rea-credinta a Guvernului privind aplicarea legislatiei europene de protectie a zonelor de interes avifaunistic pentru care UE a demarat procedura de infringement impotriva Romaniei.

Solutie
Custodie

Eugen Petrescu, reprezentantul Societatii Ornitologice Romane in judetul Tulcea, considera ca „trecerea in domeniu privat a foisoarelor nu era obligatorie pentru a le demola. Ele ar putea fi dezmembrate chiar daca apartin domeniului public. Miza o constituie privatizarea terenului pe care sunt amplasate foisoarele. Acest teren, dupa ce a devenit privat, poate fi vandut de ARBDD, iar solicitanti sunt cu duiumul pentru ca foisoarele sunt amplasate in cele mai izolate si pitoresti zone ale Deltei”, spune Eugen Petrescu.
Ornitologii mai sustin ca s-ar fi depus la ARBDD oferte pentru „privatizarea” acestor foisoare. Astfel, se solicita ARBDD sa predea in custodie unele zone strict protejate ecologic, cum ar fi Sacalin-Zatoane, Grindul Lupilor, Grindul Chituc pentru a fi administrate din punct de vedere ecologic, prevalandu-se de o prevedere din Legea mediului care permite custodia managementului ecologic al zonelor protejate. Respectiva prevedere se refera insa la zonele ecologice care nu au un administrator legal. Delta Dunarii este administrata, conform Legii 82/1993, de ARBDD.

Sursa: Romania libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *