Rosia Montana Gold Corporation nu renunta la proiectul cu cianuri

MMDD, ministrul si secretarul de stat, dati in judecata; Korodi: Si canadienii trebuie sa protejeze mediul
Problemele legate de proiectul minier de la Rosia Montana par a nu mai lua sfarsit: in urma deciziei de a intrerupe procedura de autorizare data de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a actionat in instanta.
Nemultumiti de aceasta decizie, reprezentantii corporatiei au anuntat ca au dat in judecata atat ministerul, cat si pe ministrul Attila Korodi, dar si pe secretarul de stat Silviu Stoica. Totodata, reprezentantii RMGC au anuntat recent ca actele necesare pentru inceperea procesului au fost depuse la Curtea de Apel Bucuresti.

Ministrul Mediului, Atilla Korodi, nu s-a aratat surprins de actiunea intentata de RMGC, mentionand ca printre acuzatiile pe care acestia le ridica nu se regaseste nimic compromitator la adresa lui.
“Nu ma surprinde deloc decizia RMGC de a actiona in instanta atat Ministerul Mediului, cat si pe mine personal. Am citit cu atentie actiunea care insoteste citatia primita de la Curtea de Apel Bucuresti, fiindca am fost interesat sa vad daca RMGC invoca, asa cum a facut-o in ultimele luni, etnia mea maghiara sau sume de sute de milioane de dolari drept cauze ale pozitiei MMDD in cazul Rosia Montana, insa aceste lucruri nu se regasesc, de aceasta data, printre acuzatiile companiei”, a precizat Korodi.
In opinia acestuia, atat MMDD, dar si el personal au procedat corect atunci cand au luat decizia de a suspenda procedura de autorizare a proiectului minier din Apuseni.
“Mi-am asumat prerogativele de ministru in respectarea legii privind derularea acestei proceduri. Pozitia mea ramane aceeasi: toate companiile care desfasoara activitati poluatoare in Romania, indiferent ca sunt mari sau mici, trebuie sa respecte legea. Nu suntem aici in tara nimanui, iar respectarea procedurilor si a legilor de mediu nu este optionala pentru cei care vor sa investeasca”, a completat acesta.

“Au recurs la presiuni mediatice (…)”
Declaratiile ministrului nu s-au oprit aici, acesta continuand cu un atac direct la adresa membrilor companiei care, spune el, s-au folosit “ilegal” de relatiile pe care le aveau in presa. “Pentru a-si atinge scopurile, aceasta companie a recurs si la presiuni mediatice si la afirmatii pe care nu am auzit sa si le fi permis in Canada, de exemplu”, a adaugat ministrul.
In documentele pe care cei de la RMGC le-au depus la Curtea de Apel Bucuresti este mentionat si secretarul de stat Silviu Stoica, reprezentantul MMDD in Comitetul de Analiza Tehnica a proiectului propus de companie.
Potrivit oficialilor institutiei, scopul actiunii nu este unul financiar, ci mai degraba obtinerea prin instanta a unei decizii care sa oblige Ministerul Mediului sa reia procedura de autorizare.

“Nu vor obtine nimic daca actioneaza in instanta”
La mijlocul lunii septembrie 2007, ministrul Mediului a anuntat suspendarea procedurii de avizare a proiectului Rosia Montana, spunand ca certificatul de urbanism ar fi unul de drept.
In sprijinul afirmatiilor sale, ministrul a invocat noile modificari aduse Legii Contenciosului Administrativ, potrivit carora un act similar unuia suspendat anterior este si el suspendat pana la judecarea pe fond a procesului in care s-a contestat valabilitatea sa.
In replica, compania Gabriel Resources a anuntat ca va actiona in instanta pentru anularea acestei decizii, dar si ca isi va restrange activitatea de la Rosia Montana, astfel recunoscand ca “romanii nu prea agreeaza aceasta investitie”.
Pe de alta parte, presedintele Gabriel Resources, Alan Hill, a anuntat ca isi vor “concentra eforturile si resursele asupra continuarii procesului de autorizare EIM si obtinerii autorizatiilor necesare pentru acest proiect”. Senatorul UDMR, Eckstein Kovacs, spunea la acea vreme ca decizia celor de la Gabriel Resources de a actiona in instanta pentru obtinerea autorizatiilor necesare demararii lucrarilor este una “perfect normala si legala”. Cu toate acestea, senatorul a spus ca nu crede ca vor obtine rezultate favorabile cu acest proces “nici daca apeleaza la o intanta din Romania, nici daca se duc in alta parte”.

Sursa: Curentul National

Galerie Foto Rosia Montana

 • Rosia Montana Lac
 • Rosia Montana Dealuri
 • Rosia Montana Peisaj
 • Rosia Montana Vedere Generala
 • Rosia Montana Vedere
 • Rosia Montana Cariera
 • Rosia Montana Casa Memoriala
 • Rosia Montana Biserica
 • Rosia Montana Exploatare Aurifera
 • Rosia Montana Peisaje
 • Rosia Montana Exploatatia Miniera
 • Rosia Montana Vedere
 • Rosia Montana batran
 • Rosia Montana Munti
 • Rosia Montana Comisie
 • Rosia Montana Peisajul
 • Rosia Montana Localitate
 • Rosia Montana Exploatatie
 • Rosia Montana Minier
 • Rosia Montana Expertiza

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente